Şantajul lui Băsescu - Politichia azi

Şantajul lui Băsescu

miercuri, 14 octombrie 2009

În această după-amiază, la întâlnirea cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în parlament, Traian Băsescu a trecut la atac. În esenţă, a spus că, în principiu, este de acord numai cu un guvern cu miniştri politici şi nu tehnocraţi. El optează pentru un guvern politic de uniune naţională. Cu alte cuvinte, în care să se afle şi PD-L. Cu siguranţă că a fost surprins de rapiditatea cu care PSD+PC, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor altele decât ce a maghiară au ajuns la un consens asupra desemnării unui premier, în persoana lui Klaus Wagner Johannis, primarul Sibiului şi preşedintele al Forumul Democrat al Germanilor din România. Desigur, Băsescu nu concepe o formulă guvernamentală din care pupilul său, PD-L, să lipsească. Sau, dacă lipseşte, măcar guvernul să aibă în componenţă adversari politici şi nu reprezentanţi tehnocraţi ai adversarilor. Aşa că şantajează. Le-a declarat reprezentanţilor noii majorităţi că ar putea fi de acord să desemneze un independent cu condiţia ca miniştrii să fie membrii ai partidelor politice. El a argumentat:

"Nu cred în valabilitatea unui guvern de tehnocraţi. România nu mai este cu democraţia la începutul anillor '90 când tehnicienii îşi asumau responsabilitatea pentru politicienii care stau în spate şi o fac pe păpuşarii cu indicaţii preţioase. (...) Cred că partidele ar trebui să refelecteze la asumarea guvernării, într-o perioadă în care situaţia economică riscă să se degradeze şi aşa aprecierile pentru faptul că nu mai avem Guvern în deplinătatea capacităţii de gestionare a treburilor ţării sunt negative şi apariţia unui guvern despre care toată lumea va spune că este manipulat este riscantă. Restabilirea încrederii în România se poate face doar prin asumarea responsabilităţilor de către un guvern politic, un guvern care răspunde în faţa electoratului. Nu un guvern de tehnicieni pe care poate vă gândiţi să îi şi detaşăm."
Însă alta e opţiunea lui Băsescu.
"Pe durata întregului meu mandat, am făcut desemnarea de la partidul sau alianţa înregistrată juridic care a dobândit prin alegeri cel mai mare număr de parlamentari", a spus el, într-o declaraţie după discuţiile pe care le-a purtat la Palatul Cotroceni. El a continuat: "PDL, renunţând la candidatura lui Emil Boc, anunţată ieri, în consultări, a făcut solicitarea să poată să transmită şi el o propunere pentru funcţia de premier, fiind partidul cu cel mai mare număr de parlamentari. (...) Vă rog pe toţi să citiţi Constituţia - nu există niciun articol în care partidele au responsabilitate pentru formarea majorităţii. Responsabilităţile pentru formarea unei majorităţi aparţin premierului desemnat, el intră în negociere cu partidele. Articolul 103, alineatul 2: Candidatul pentru premier va cere, în zece zile de la desemnare, votul de investitură pentru cabinet şi programul de guvernare. (...) Unele partide mi-au propus nominalizarea unui premier în persoana domnului Johannis. Nu am respins posibilitatea ca domnul Johannis să devină premier, în condiţiile în care opţiunile mele se îndreaptă totuşi către alte soluţii. Nu am respins totuşi propunerea numai pentru că vine de la PSD, PNL sau UDMR. Opţiunea mea este o persoană care să aibă expertiza economică şi experienţă în relaţiile cu băncile şi instituţiile internaţionale financiare."
Cu alte cuvinte, preşedintele Băsescu, în totală sfidare faţă de spiritul Constituţiei şi faţă de regulile majorităţii politice într-o democraţie normală, îşi manifestă arbitrariul în scopul de a tărăgăna lucrurile, aşa cum scriam şi ieri, sau, mai rău, de a declanşa alegeri parlamentare anticipate. Spiritul Hugo Chavez pare să-l contamineze din ce în ce mai mult, uitând că este preşedinte într-o ţară membră a Uniunii Europene. Convingerea mea este că o astfel de atitudine nu va rămâne nesancţionată, atât de către electorat, dar şi de către partenerii noştri din UE şi NATO.

Nu se putea alegere mai bună decât Klaus Johannis pentru funcţia de premier. A organizat manifestările desfăşurate de-a lungul anului 2007, când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, alături de Luxemburg. Este membru al minorităţii germane, ceea ce a făcut să fie susţinut de către UDMR şi organizaţiile celorlalte minorităţi. A fost ales în 2004 cu 87% din voturile sibienilor şi 84% în 2008. Cea mai importantă calitate este faptul că în jurul său s-a putu forma în sub 24 de ore o majoritate de 65% din parlament. Cu un singur defect: omite PD-L-ul, spre disperarea domnului Băsescu...

Să vedem ce scria Emil Boc, profesor de drept constituţional, în cartea "Instituţii politice şi proceduri constituţionale în România", apărută la Editura Accent din Cluj în anul 2003. Citatele le-am preluat de aici.
Pag.225: "Preşedintele României nu se bucură de independenţă totală în desemnarea primului-ministru. Potrivit textului constituţional, Preşedintele trebuie să consulte partidul care deţine majoritatea absolută a locurilor în Parlament ori, dacă nu există o a asemenea majoritate, să consulte toate partidele reprezentate în Parlament. Chiar dacă Preşedintele României nu este obligat să ţină cont de părerile partidelor consultate, considerăm că nu va putea desemna la funcţia de prim-ministru decît pe acel candidat care are suportul majorităţii parlamentare.”
pag. 165: "Aşadar, esenţial în procedura de formare şi învestire a Guvernului este votul Parlamentului. Guvernul va răspunde politic doar în faţa Parlamentului care îl poate demite."
pag. 162: "Preşedintele nu are independenţă totală în desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru. (...) Dacă Preşedintele ar omite consultarea unui partid parlamentar – indiferent de mărimea lui – el s-ar face vinovat de încălcarea Constituţiei, cu posibilitatea declanşării procedurii de demitere a sa din funcţie."

Fără comentarii.

2 comentarii:

Kiss Iosif Karoly 15 octombrie 2009 la 08:57  

Domnule Zilisteanu,

Sa nu veniti aum cu teoria conform careia daca PSD-ul nu a dat curs invitatiei de consultare transmisa de catre Presedintele Romaniei, acesta din urma se face vinovat de incalcarea Constitutiei. Ar fi penibil pentru un om serios ca dumneavoastra.

Ion Radu Zilişteanu 15 octombrie 2009 la 14:45  

Nu domnule Kiss, nu am de gând să spun asta. Ce vă face să credeţi că aş face o asemenea afirmaţie?
Am vrut doar să ilustrez că dl.Boc una scrie ca profesor de drept constituţional şi alta face în calitate de preşedinte de partid. Iar despre dl. Băsescu am scris ceea ce era de scris.

Trimiteți un comentariu

  ©2008 Design Cumulus de Ourblogtemplates.com

Sus