Cine este de vină pentru greva bugetarilor de azi? - Politichia azi

Cine este de vină pentru greva bugetarilor de azi?

luni, 5 octombrie 2009

Astăzi, o parte a bugetarilor s-a aflat în grevă. Spun o parte pentru că anumite sectoare, cum ar fi poliţia, nu pot intra în grevă. În spitale, au funcţionat teoretic doar unităţile de primire urgenţe, în realitate multe cadre sanitare au avut program normal. În şcoli, elevilor li s-a sugerat să nu vină azi la şcoală. În ce priveşte salariaţii administraţiilor locale, ei au întrerupt o mare parte din activităţi. În ansamblu, multe sectoare de activitate au fost perturbate. Obiectul disputei a fost nemulţumirea generală a bugetarilor faţă de modul în care a fost concepută grila de salarizare din legea salarizării unitare a bugetarilor, asupra căreia guvernul şi-a asumat răspunderea.

Premierul Emil Boc a participat la discuţiile care au avut loc la Ministerul Muncii între ministrul finanţelor şi ministru interimar al muncii, Gheorghe Pogea, şi reprezentanţii sindicatelor afiliate la Alianţa Bugetarilor, organizatoare a grevei de astăzi. Emil Boc s-a arătat foarte împăciuitorist de această dată, în contrast cu fermitatea pe care o afişează în declaraţiile de la Palatul Victoria. El a spus, printre altele:

"Nu există niciun motiv, legat de drepturile salariale, care să susţină organizarea grevei generale. Veniturile salariale nu vor fi diminuate, ci dimpotrivă, pentru unele categorii, vor creşte. (...) Guvernul îşi arată disponibilitatea ca procesul de dialog social să meargă mai departe. (...) Greva nu reprezintă o soluţie pentru situaţia actuală. O grevă generală poate pune în pericol plata salariilor şi a pensiilor, chiar dacă nu avem nicio problemă cu plata acestora în acest moment, nici pentru 2009, nici pentru 2010, iar Guvernul a făcut un efort extraordinar în acest sens. (...) Continuarea grevelor poate pune, însă, în pericol stabilitatea. (...) Sectorul bugetar a fost cel mai puţin afectat de criză. Oamenii din mediul privat au fost concediaţi şi nu au mai făcut grevă. (...) Astăzi le-am făcut o ofertă sindicatelor, care sunt nemulţumite de legea salarizării: Aceştia sunt banii pe care îi avem, vă rog să întocmiţi o grilă unică de salarizare în limita acestor bani, cu care să fiţi de acord şi pe care să o semnaţi, iar eu, la rândul meu, o semnez."

Faptul că în sistemul privat nu au avut loc greve arată, aşa cum am mai arătat, faptul că menagementul privat este superior celui de stat. Faptul că avem mai puţini bani la buget ţine de incompetenţa economică a acestui guvern, care, în condiţii de criză, a crescut cheltuielile bugetare, în condiţiile unor venituri mai reduse, iar programul de investiţii, care este o măsură tipică anti-criză, nu a fost respectat.

Reprezentanţii Alianţei Bugetarilor, prezenţi la întâlnire, au anunţat că discuţiile s-au încheiat fără niciun rezultat. În consecinţă, ei nu renunţă la calendarul protestelor şi ameninţă greva generală.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  ©2008 Design Cumulus de Ourblogtemplates.com

Sus