Guvernul Boc a căzut. Ce urmează?
marți, 13 octombrie 2009
Moţiunea de cenzură împotriva guvernului Boc a trecut cu 254 voturi pentru şi 176 voturi contra, în conformitate cu informaţiile pe care le am în acest moment. Am urmărit în bună măsură discursurile din şedinţa camerelor reunite ale parlamentului, care ar merita analizate în profunzime. Probabil că cele două discursuri ale lui Emil Boc, cel de la începutul şi cel de la sfârşitul luărilor de cuvânt, au fost cele mai puţin inspirate. Deşi se discuta o moţiune de cenzură generală, aceste discursuri au fost structurate ca şi cum era vorba de moţiunea împotriva asumării de către guvern a legii pensiilor. Mi s-a părut o tentativă disperată de a-şi justifica legitimitatea acţiunilor guvernului său şi nicidecum contracararea celor conţinute în moţiunea "11 contra România", înaintată de PNL şi UDMR. După aflarea rezultatului moţiunii, Emil Boc a declarat că este o onoare pentru un guvern să cadă după depunerea unei legi corecte spre asumare. Oare?
Dacă guvernul Boc nu ar fi fost talibanizat de doctrina Băsescu, şi-ar fi dat demisia după respinderea sesizării PD-L de la Curtea Constituţională privind neconstituţionalitatea moţiunii.
Adoptarea acestei moţiuni de cenzură este o premieră după 1990, fiind prima de acest fel adoptată. Nicio altă astfel de moţiune nu a avut soţi de izbândă, deşi moţiunile nu au lipsit.
Preşedintele Traian Băsescu va face o declaraţie la ora 16.30, pregătindu-se, probabil, să valorifice momentul în maniera specifică. Este genul de situaţie care îi place, se simte provocat când este încolţit.
Cel mai probabil, PNL şi PSD+PC vor propune un guvern de tehnocraţi care să gestioneze ţara până după alegerile prezidenţiale de peste o lună şi jumătate. Probabil că Băsescu va încerca să tragă de timp prin orice mijloace ca să menţină guvernul Boc interimar până la alegeri.
Deja PNL a vehiculat numele primarului Sibiului, Klaus Johannis, pentru funcţia de premier. Acesta, aflat în Japonia, a tăcut multă vreme şi abia acum a dat o declaraţie: "Am discutat despre această posibilitate şi pot să spun că este una interesantă, iar, în cazul în care actualul guvern va cădea, sunt dispus la discuţii", după cum relatază Hotnews.ro.
Va fi cea mai dură luptă electorală pentru prezidenţiale din câte am parcurs până acum.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu