Alegeri parlamentare anticipate în Grecia - Politichia azi

Alegeri parlamentare anticipate în Grecia

duminică, 4 octombrie 2009

Astăzi, grecii cu drept de vot sunt chemaţi la urne pentru alegeri parlamentare anticipate, în care favorit pare să fie Partidul Socialist (Pasok) condus de Georgios Papandreu, în faţa Partidului Noua Democraţie a actualului prim-ministru, Kostas Karamanlis. Este interesant faptul că ambii liderii sunt membrii unor dinastii politice, în Grecia părând că politica este o afacere de familie. Se mai vede şi pe la alţii, nu?

Kostas Karamanlis, acum în vârstă de 53 de ani, a ajuns la putere în 2004 şi a fost reales în 2007, învingându-l în ambele rânduri pe Papandreu, a preferat să convoace alegeri anticipate, invocând nevoia unui mandat clar, care să permită guvernului său adoptarea măsurilor de austeritate impuse criza economică pe care o traversăm. Noua Democraţie a fost în ultima vreme ţinta atacurilor opoziţiei, în frunte cu Pasok, din pricina unor scandaluri de corupţie şi a degradării finanţelor publice şi a climatului economic, în general. Noua Democraţie are în prezent o majoritate fragilă în Parlament, la doar un mandat diferenţă (151 de mandate din cele 300).

După ultimele sondaje de opinie publicate în 19 septembrie 2009, Pasok (stânga) este creditat cu peste 40% din voturi, cu 5-7% mai mult decât Noua Democraţie (dreapta). Conform legislaţiei elene, rezultatele sondajelor de opinie nu pot fi publicate cu mai puţin de 15 zile înaintea alegerilor. Pentru a-şi asigura majoritatea în noul Parlament, Pasok ar trebui să câştige 40%-42% din sufragii, restul mandatelor venind din redistribuiri.

La alegerile europarlamentare din iunie 2009, Pasok a învins Noua Democraţie. Deşi în Grecia votul este obligatoriu, la alegerile europarlamentare s-a întregistrat un absenteism extins, prezenţa la urne fiind de doar 45% din populaţia cu drept de vot.

Actualizare 05.10.2009. Alegerile generale au fost câştigate de Pasok. Ministerul de interne elen a făcut cunoscut că au fost numărate 99% din voturi. Pasok a obţinut 43,93% din voturi, iar Noua democraţie 34,49%. Potrivit acestor rezultate, în parlamentul cu 300 de locuri, Pasok va avea 160 deputaţi, iar Noua Democraţie 93 deputaţi. Premierul Karamanlis a acceptat înfrângerea şi a renunţat la funcţia de lider al partidului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  ©2008 Design Cumulus de Ourblogtemplates.com

Sus