Băsescu în război cu România şi cu democraţia - Politichia azi

Băsescu în război cu România şi cu democraţia

joi, 15 octombrie 2009

Azi, la ora 13.35, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că l-a nominalizat drept premier desemnat pe Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României. Să vedem câteva dintre afirmaţiile lui Băsescu, cu comentariile de rigoare.

"Am avut consultări cu partidele politice, punctele de vedere fiind relativ divergente, atât între partide, cât şi în ceea ce priveşte viziunea mea cu privire la formarea unui nou guvern, într-o perioadă de criză politică. Pentru că criza nu se mai poate prelungi, am semnat decretul de nominalizare a lui Lucian Croitoru ca premier desemnat." Iată cum ştie Băsescu să coafeze realitatea. Punctele de vedere relativ divergente au fost între o majoritate de 65%, care l-a propus pe Klaus Johannis drept premier, şi o minoritate de 35%, PD-L, care a propus un premier înregimentat politic în PD-L. Numirea lui Lucian Croitoru nu numai că nu va rezolva criza politică, ci o va prelungi.

"Lucian Croitoru corespunde dezideratelor partidelor, mai putin PDL, de a nu fi membru al niciunui partid." Adică Băsescu a făcut o mare favoare celor 65% numind un tehnocrat, deşi ieri spusese "Nu cred în valabilitatea unui guvern de tehnocraţi. România nu mai este cu democraţia la începutul anillor '90 când tehnicienii îşi asumau responsabilitatea pentru politicienii care stau în spate şi o fac pe păpuşarii cu indicaţii preţioase." Adică nu partidele trebuie să fie păpuşarii premierului, ci însuşi Băsescu să fie păpuşar şef.

"N-am să înţeleg niciodată de ce trebuia să cadă Guvernul cu o lună înainte de alegeri. Fac apel la responsabilitate, România are nevoie rapid de un Guvern." Guvernul trebuia să cadă fiindcă nu mai avea susţinere parlamentară. Însuşi preşedintele Băsescu a recunoscut ieri că guvernul a căzut perfect constituţional. În ceea ce priveşte responsabilitatea, preşedintelui îi lipseşte de vreme ce numeşte un premier desemnat a cărui echipă guvernamentală va cădea prin votul parlamentului.

"Am avut 3 propuneri pentru funcţia de prim-ministru: una a fost a mea, bazată pe profesionalism, experienţă şi cunoaşterea instituţiilor financiare internaţionale, a mai fost o propunere a PD-L, un om politic şi propunerea arhi-cunoscută făcută de PNL, PSD şi UDMR." Cu alte cuvinte, Băsescu recunoaşte faptul că a adoptat propria lui propunere. Aşa este oare în democraţie?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  ©2008 Design Cumulus de Ourblogtemplates.com

Sus