Băsescu şi PD-L capătă ceea ce au dorit - Politichia azi

Băsescu şi PD-L capătă ceea ce au dorit

miercuri, 7 octombrie 2009

Moţiunea de cenzură împotriva guvernului Boc II, semnată de 124 parlamentari ai PNL şi UDMR, inclusiv câţiva parlamentari PSD, care au semnat în nume propriu, va fi discutată marţi, 13 octombrie 2009. Astăzi, Mircea Geoană a declarat că alianţa PSD+PC va vota în favoarea moţiunii. El a declarat plastic: "Săptămâna viitoare, marţi, 13 octombrie, va fi, sperăm cu toţii, şi e o veste bună pentru români, ziua în care ghinionul se va sparge. Şi regimul Băsescu-Boc va primi o lecţie necesară din partea Parlamentului şi limitarea responsabilităţilor şi practicilor abuzive ale acestui regim."

Simţind căderea iminentă, Băsescu a venit cu o măsură măiastră: a pus guvernul Boc să îşi asume răspunderea pe legea pensiilor, care înlătură toate privilegiile instituite de legi speciale şi de care beneficiază circa 240.000 persoane. Evident, e mult mai demn să pice guvernul pentru asumarea răspunderii asupra unei legi foarte populare, decât în urma unei moţiuni de cenzură care vizează politica guvernamentală în ansamblu. Astfel, Băsescu va începe să tune din nou împotriva celor 322, care sunt împotriva unei legi care ar asigura echitatea socială. Se întrevede astfel cărui electorat se adresează de această dată Băsescu. Dacă la precedentele alegeri a mizat pe voturile celor instruiţi peste medie, acum mizează pe un electorat de tip mai pesedist.

Căderea guvernului în această perioadă pre-electorală înseamnă o campanie mult mai murdară decât ne puteam imagina. Probabil cea mai murdară după 1990. Intrarea lui Sorin Oprescu în cursa electorală va complica şi mai mult aritmetica primului tur al prezidenţialelor, din 22 noiembrie 2009.

2 comentarii:

Constantin Gheorghe 8 octombrie 2009 la 18:31  

Pot să întreb şi eu: de ce e populară? Pentru că face vârsta de pensionare egală pentru bărbaţi şi femei, şi egală cu 65 de ani? Când la 45-50 nu te mai angajează nici dracu? Că n-om fi o ţară de dobitoci, să jubilăm mereu că moare capra vecinului!

Ion Radu Zilişteanu 8 octombrie 2009 la 19:05  

Când spuneam că legea este populară mă refeream la argumentul cuprins în fraza precedentă: înlăturarea privilegiilor instituite de legi speciale.
În ceea ce priveşte aspectul amintit de dv., cel legat de mărirea vârstei de pensionare, problema se pune altfel: prin această prevedere, se plăteşte incompetenţa şi populismul guvernelor de după 1990, care au permis pensionarea fără discernământ a unui număr foarte mare de persoane destul de tinere. Din acest motiv, în prezent, contribuţiile sociale a 4,7 mil. de salariaţi trebuie să susţină pensiile a circa 5,9 mil. pensionari. De aici, s-a ajuns la o insuficienţă a fondului de asigurări sociale şi împrumutul de la bugetul de stat. La fel, din cauza incompetenţei actualului guvern, din 2010 este foarte probabilă mărirea TVA cu 2-3 puncte procentuale.

Trimiteți un comentariu

  ©2008 Design Cumulus de Ourblogtemplates.com

Sus