Compromisul Curţii Constituţionale
luni, 14 decembrie 2009
Decizia de astăzi a Curţii Constituţionale de a-l valida pe Traian Băsescu drept câştigător al alegerilor prezidenţiale din România constituie un jalnic compromis. Curtea nu a vrut să meargă până la capăt. Dintre cererile PSD, nu analizat decât una, respectiv cea legată de voturile anulate. Efortul făcut de Biroul Electoral Central şi de cele judeţene a condus la 2.247 voturi valabil exprimate dintre cele considerate nule, dintre acestea 1.260 fiind în favoarea lui Traian Băsescu, iar 987 de voturi fiind pentru Mircea Geoană. Numai că acest lucru nu este relevant pe deplin. Curtea Constituţională a preferat să lase lucrurile aşa şi nu a mers mai departe, la analiza celorlalte tipuri de nereguli, multe dintre ele fiind chiar fraude.
S-a adus în aceste zile argumentul că anularea alegerilor ar constitui o notă foarte proastă pentru România. Nicidecum. În ultimii, ani în ţările Uniunii Europene au fost mai multe cazuri în care diverse tipuri de alegeri au fost anulate. Ultimul exemplu este din Franţa. Numai că altele au fost, probabil, motivele acestei decizii. Se pare că mai mulţi judecători ai Curţii sunt persoane şantajabile. Probabil că la adresa lor au fost exercitate presiuni imense. S-a căutat o formulă de compromis care să dea aparenţa unei onorabilităţi deciziei luate astăzi.
Traian Băsescu îşi va începe un nou mandat cu o umbră de suspiciune imensă care va plana deasupra mandatului de cinci ani. Nu pare, însă, să-i pese...
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu