Bogdan Aurescu, un pion căzut pradă jocului politic - Politichia azi

Bogdan Aurescu, un pion căzut pradă jocului politic

sâmbătă, 19 decembrie 2009

Diplomatul de excepţie, Bogdan Aurescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, a căzut pradă jocurilor politice ale PD-L. Prezent pe lista guvernelor premierilor desemnaţi Lucian Croitoru şi Liviu Negoiţă, el a fost folosit exclusiv ca element de imagine folosit de Traian Băsescu şi partidul său de suflet şi manevră pentru a da un plus de credibilitate acelor liste. De altminteri, clasa politică este unanimă în a aprecia calităţile profesionale excepţionale ale lui Bogdan Aurescu. Mai mult decât atât, Traian Băsescu a avut tupeul să folosească succesul echipei conduse de Bogdan Aurescu în procesul contra Ucrainei privind delimitarea platoului continental al Mării Negre, afirmând că suprafaţa României s-a mărit cu 9.700 kmp în mandatul său. Desigur, lucrurile nu stau chiar aşa, fiind vorba doar de drepturi economice exclusive asupra acelei zone.

După ce a apărut şi pe lista noului guvern Boc, când lucrurile au luat o turnură mult mai politizată, Traian Băsescu se dispensează de Bogdan Aurescu, preferându-l în locul lui pe Theodor Baconschi, ambasadorul României în Franţa. Personajul Baconschi este unul extrem de controversat. Redau mai jos motivele controverselor:

1. În 2007, a fost subiectul unui scandal diplomatico-sexual, privind-o pe Manuela Vulpe, în acea vreme ambasador al României în Mexic, căreia un binevoitor i-a publicat corespondenţa pe e-mail, din care rezulta că ar fi avut relaţii "neprincipiale" cu Theodor Baconschi, consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu în acea vreme, şi Dorin Marian, fost şef al cancelariei primului ministru. Detalii aici, aici şi aici.

2. Implicarea sa în contractul dubios de publicitate cu ziarul Le Figaro, încheiat de către ministerul condus de Elena Udrea, în noiembrie 2008. Detalii aici şi aici.

3. Scandalul votării la secţia specială de la Paris, la alegerile prezidenţiale din 6 decembrie 2009, unde au reuşi să voteze circa 3.800 persoane, în condiţiile în care la o secţie specială transparentă, cum a fost cea de la Gara de Nord, nu au reuşit să voteze mai mult de 700 persoane.

Traian Băsescu a devenit foarte sensibil la românii din diasporă, de când aceştia au răsturnat soarta votului de la alegerile prezidenţiale. Cum la secţiile din străinătate lucrurile nu au fost deloc transparent şi au devenit chiar dubioase, probabil că Băsescu se simte obligat să recompenseze responsabilii a ceea ce s-a întâmplat acolo. Unul dintre ei este Theodor Baconschi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  ©2008 Design Cumulus de Ourblogtemplates.com

Sus