Unde duce o lege electorală proastă - Politichia azi

Unde duce o lege electorală proastă

marți, 2 decembrie 2008

În fine, sînt cunoscute performanţele partidelor în materie de mandate parlamentare. La Camera Deputaţilor: PD-L 115, PSD+PC 114, PNL 65, UDMR 22. La Senat, PD-L 51, PSD+PC 49, PNL 28, UDMR 9. La Camera Deputaţilor, se mai adaugă cele 18 mandate obţinute de asociaţiile minorităţilor naţionale. La fel ca în SUA, unde complicatul sistem electoral prezidenţial permite alegerea unui preşedinte care nu a ieşit pe primul loc la votul popular, şi în România a fost posibil ca alianţa PSD+PC să fie învingătoare la votul popular, cu o diferenţă foarte mică, ce-i drept, iar PD-L învingător prin prisma numărului de mandate.


În procente, pe cele două camere ale Parlamentului situaţia se prezintă astfel:
- Camera Deputaţilor: PD-L 34,43%, PSD+PC 34,13%, PNL 19,46%, UDMR 6,59%, minorităţi 5,39%;
- Senat: PD-L 37,23%, PSD+PC 35,77%, PNL 20,44%, UDMR 6,57%.

Circul derulat pe ecranele TV astăzi s-a referit exclusiv la disputa privind cîştigătorul alegerilor între PSD+PC şi PD-L, uneori cu accente ridicole. Ceea ce este esenţial în această situaţie este o sumă de argumente în plus pentru preşedintele Traian Băsescu pentru numirea unui prim-ministru de la PD-L. Se pare, însă, că, în lipsa unui cîştigător clar, chiar şi relativ, al alegerilor, PNL are de cîştigat în poziţia sa aparentă de arbitru al situaţiei.

Cu tot avantajul obţinut de partidul său, Theodor Stolojan tună şi fulgeră că actualul sistem electoral este cel mai prost sistem posibil. Aici sînt de acord cu el.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  ©2008 Design Cumulus de Ourblogtemplates.com

Sus