Miza prezidenţialelor şi cei 322
luni, 8 decembrie 2008
Ziua de astăzi este caracterizată drept decisivă pentru negocierile privind formrea noului guvern. Este firesc atîta vreme cît ne presează criza. Numai că lucrurile nu sînt deloc simple. Peste toate aceste negocieri planează amintirea suspendării preşedintelui Băsescu şi a celor 322 parlamentari care au votat pentru asta. În fond, alegerile prezidenţiale din 2009 sînt un factor decisiv în ce priveşte decizia partidelor de a participa la o coaliţie sau alta, deşi preşedintele a cerut partidelor de ochii lumii să nu includă acest element în negocieri. Traian Băsescu a reuşit prin comportamentul său de jucător să împartă apele politicii româneşti într-o mai mare măsură decît părea. Frica PSD+PC şi a PNL este legată de avantajul decisiv pe care l-ar avea Băsescu cu un prim ministru de la PD-L. Eventualul partener la guvernare la democrat-liberalilor ar avea probleme majore pentru promovarea unui candidat propriu la prezidenţiale. De aici, încăpăţînarea partidelor de a ţine la funcţia de prim ministru.
Vicepreşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că o coaliţie cu PD-L ar însemna o "predare la Traian Băsescu" şi a continuat: "Sînt două variante: intrarea în opoziţie cu sau fără liberali sau o predare la PD-L. După părerea mea, cel mai mare pericol pentru PSD ar fi dispreţul care s-ar abate asupra PSD, dacă intră oricum şi în orice condiţii la guvernare". PNL a avansat prin vocea lui Bogdan Olteanu propunearea susţinerii lui Traian Băsescu la prezidenţiale în schimbul funcţiei de prim ministru. La rîndul său, Crin Antonescu a declarat: "Eu n-aş fi negociat absolut deloc cu PD-L-ul. În momentul în care Băsescu are şi un prim ministru, ştim ce poate să facă, şi aşa mai bine stăm în opoziţie. Cu PSD-ul nu am această problemă pentru că nu PSD, în acest moment, ameninţă un corect echilibru al puterilor în stat". Iată cum am avea trei prim miniştri, ceea ce, evident, nu se poate întîmpla.
Traian Băsescu s-ar putea afla în faţa situaţiei ca PD-L să fie silit să facă un guvern minoritar, caz în care România ar avea mult de suferit în condiţiile unei crize economice din ce în ce mai ameninţătoare.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu