Băsescu nu poate altfel - Politichia azi

Băsescu nu poate altfel

duminică, 14 decembrie 2008

Ieri, reuniunea PD-L de la Clubul Diplomaţilor care a precedat runda finală de negocieri cu PSD a avut un oaspete de seamă: preşedintele Traian Băsescu. Nimic de mirare dacă Băsescu ar fi fost doar fostul preşedinte al partidului. Însă el este preşedintele României şi asupra sa apasă obligaţii constituţionale, pe care se pare că Traian Băsescu nu este dispus să le respecte, în ciuda unei suspendări anterioare din această funcţie. Conform Mediafax, în cursul respectivei întîlniri, Traian Băsescu ar fi spus: "Deschideţi uşile către tineri, dacă vreţi să trăţi ca partid!" şi că PDL că are "oameni care stau de prea mulţi ani în conducere şi nu au făcut nimic". Oare este un îndemn ca să găsească o altă masă uşor de manipulat? Sau vrea să-şi lase urmaşi la conducerea PD-L? Su ne vom trezi cu o încercare de schimbare a Constituţiei marca Vladimir Putin?

Este trist că ne putem numi ţară membră a Uniunii Europene cu un astfel de comportament al omului cu cea mai înaltă funcţie în stat. Traian Băsescu ar trebui să ia exemplul altor state membre UE în care se află la putere coaliţii stînga-dreapta, cum ar fi Germania sau Austria. Dacă primul om în stat nu respectă legea fundamentală a ţării în ceea ce priveşte echidistanţa şi calitatea de mediator, la ce ne putem aştepta de la restul politicienilor şi de la cetăţenii României?

În rest, lucrurile s-au tranşat în ce priveşte alianţa de guvernare între PD-L şi PSD. Acordul se va semna astăzi la ora 18. Ultimul obiect de dispută a fost UDMR-ul, pentru care s-a căutat o soluţie de compromis între dorinţa PSD de a nu-i avea la guvernare şi promisiunea PD-L de a-i avea. S-a găsit soluţia oferirii către UDMR a unor posturi de secretar de stat, soluţie neagreată de uniunea minorităţii maghiare. Pe de altă parte, în perspectiva evoluţiei UDMR în opoziţie, foştii colegi de guvernare, PNL, nu vor să colaboreze cu uniunea pentru structurarea opoziţiei, considerînd o încălcare de către UDMR a înşelegerii iniţiale. Guvernul pare că va fi în funcţie cel tîrziu pe 22 decembrie. Începe circul...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  ©2008 Design Cumulus de Ourblogtemplates.com

Sus