Glume de Absurdistan: Stolojan renunţă la mandat - Politichia azi

Glume de Absurdistan: Stolojan renunţă la mandat

luni, 15 decembrie 2008

Nu am auzit ca, în vreo altă ţară a Uniunii Europene sau a restului lumii civilizate, să se fi întîmplat în ultima vreme aşa ceva: premierul desemnat pentru a onduce o coaliţie de 70% să renunţe la mandat după patru zile de la numire. Argumentele sale sînt străveziu subţiri şi nu reflectă nici pe departe realitatea. El ştia foarte bine la desemnare că avea să conducă un guvern al coaliţiei PD-L şi PSD. Adevărul se află în altă parte. În rigiditatea sa, nepotrivită pentru un om politic, Theodor Stolojan are propria sa moralitate. Amestecătura de interese a baronilor celor două partide a condus probabil la o distribuţie a persoanelor pe portofolii total neconvenabilă premierului desemnat. Probabil că ceea ce voiau partidele era foarte departe de modul în care el însuşi îşi imaginase persoane pe posturi. Pe de altă parte, este perfect plauzibil ca Traian Băsescu să-şi fi vîrît coada în toată povestea asta şi să-l fi determinat să renunţe la mandat, la fel ca în 2004, cînd l-a determinat cu lacrimi de crocodil să renunţe la candidatura la prezidenţiale. Poate fi o manevră iscusită a lui Băsescu, căruia putea să-i fi tunat vreo ideee peste noapte. Poate a găsit o soluţie mai bună pentru realegerea lui ca preşedinte al României.

Acum este definitiv: steaua lui Stolojan a apus, aşa cum scriam la 1 decembrie 2008. Numai că toată această glumă politică denotă o neseriozitate politică de cea mai joasă speţă, pentru care am putea plăti scump. În condiţiile actualei crize, care esenţialmente este o criză de încredere, România adînceşte neîncrederea în ce o priveşte. Să nu uităm că sîntem categorisiţi de către agenţiile de rating la nivelul subinvestment grade, numit şi junk. Instabilitatea politică ne poate adînci această situaţie.

Este evident că în aceste condiţii oricine poate va profita. Deja se aud voci de la PSD care pun sub semnul întrebării protocolul semnat ieri. Se zvoneşte că Emil Boc, om de casă al lui Băsescu, personaj obedient şi trist, ar putea fi noul premier desemnat. Ar fi o catastrofă pentru România, însă păpuşarul de la Cotroceni ar putea fi fericit.

O posibilă consecinţă a gestului lui Stolojan ar putea fi o plecare a aripii fostului PL-D din PD-L către PNL sau spre re-crearea PL-D.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  ©2008 Design Cumulus de Ourblogtemplates.com

Sus