Dragă Stolo: un prim ministru pentru liniştea lui Băsescu - Politichia azi

Dragă Stolo: un prim ministru pentru liniştea lui Băsescu

miercuri, 10 decembrie 2008

Acum o jumătate de oră, preşedintele Traian Băsescu a anunţat public numele primului ministru desemnat: Theodor Stolojan, după care a emis o hîhîituiră în stilul lui caracteristic. Nominalizarea lui Stolojan nu este deloc întîmplătoare, ci pare îndelung pregătită. Unul dintre primele semne a fost neparticiparea lui la recentele alegeri parlamentare. De altminteri, Băsescu miza pe siguranţa cîştigării parlamentarelor de către PD-L, ceea ce nu s-a întîmplat.

După cele cîteva cuvinte ale lui Stolojan, seci, Băsescu a venit cu o precizare: "mandatul lui Theodor Stolojan, în cazul în care va primi votul Parlamentului, este un mandat pentru patru ani şi nu un mandat fracţionat". Aici, Băsescu, în spiritul dispreţului faţă de Constituţie ăn ceea ce priveşte prerogativele prezidenţiale, omite să reflecteze asupra posibilităţii formării unei alte majorităţi guvernamentale. În plus, face negocierile PD-L cu PSD+PC mult mai dificile şi îi taie lui Mircea Geoană orice gînd de numire în fruntea guvernului.

Theodore Stolojan, cu alură de tehnocrat, nu a excelat niciodată în negocieri politice. Partea politică a lucrurilor va fi păpuşărită de la Cotroceni. Să nu uităm lacrimile de crocodil marca "dragă Stolo" ale lui Băsescu de acum cîţiva ani, care i-au deschis calea către preşedinţia României. În plan economic, intenţiile lui Stolojan, exprimate în cele cîteva cuvinte rostite la Cotroceni astăzi, vor fi frînate de compoziţia stînga - (pseudo) dreapta a potenţialului viitor guvern. Probabil că singurul lui avantaj este privirea economică globală cu care s-a deprins pe timpul angajamentului său la Banca Mondială.

În fine, i-aş recomanda preşedintelui României să nu se mai ia după unii ziarişti de televiziune cu şcoală mai puţină şi să nu mai spună "ora doisprezece", ci "ora douăsprezece", ca în româneşte.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  ©2008 Design Cumulus de Ourblogtemplates.com

Sus