In memoriam Constantin Ticu Dumitrescu
vineri, 5 decembrie 2008
Azi dimineaţă s-a stins din viaţă Constantin Ticu Dumitrescu, născut la 27 mai 1928, în Ciumaţi, judeţul Prahova.
În 1949, a fost arestat în timp ce era student la Facultatea de Drept, după care a fost eliberat şi rearestat de mai multe ori. În 1958, a fost condamnat la 23 ani muncă silnică pentru crima de uneltire împotriva regimului comunist. A fost eliberat în 1964, odată cu eliberarea tuturor deţinuţilor politici din România.
După decembrie 1989, reînfiinţează, împreună cu Corneliu Coposu şi Ion Diaconescu, Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat.
În 1990, mi-a fost coleg în CPUN, ulterior devenind senator şi preşedinte al Comisiei de cercetare a abuzurilor.
A iniţiat în 1990, după Proclamaţia de la Timişoara şi inspirat de legea Gauck din fosta RDG, un proiect de lege pentru deconspirarea securităţii, care includea atît ofiţerii, cît şi informatorii sau colaboratorii acesteia. Proiectul legii prevedea numai cunoaşterea publică a acestor persoane, fără alte urmări legale, ci doar, eventual, morale. După mai mulţi ani, legea a ieşit modificată esenţial din parlament, făcînd referire numai la cei care au făcut poliţie politică şi nu la toţi cei care lucraseră în securitate. În consecinţă, Constantin Ticu Dumitrescu a refuzat ca legea să-i poarte numele.
A foste preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România şi preşedintele Uniunii Internaţionale a Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Comunismului.
În 2006, a fost numit de guvernul Tăriceanu ca reprezentant al său în Colegiul Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii.
Odihnească-se în pace!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu