Zi tensionată pentru coaliţia aflată la guvernare. Înainte de ora 11, premierul Emil Boc a declarat:
"Solicit PSD ca în termen de 24 să ofere un alt nume pentru scaunul de ministru. (...) Am informat astăzi coaliţia cu privire la intenţia primului ministru de a proceda la reamaniere guvernamentală. Din acest punct de vedere am informat şi consultat coaliţia cu privire la remanierea ministrului de Interne. La capitolul 24 al programului de guvernare se menţionează ca sarcină pentru MAI creşterea nivelului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni. Din nefericire siguranţa cetăţenilor s-a deteriorat grav în ultima perioadă de timp. Oamenii se simt ameninţaţi pe stradă şi nu numai, rata infracţionalităţii a crescut cu cel puţin 13% anul acesta în comparaţie cu anul trecut, strada a fost scăpată de sub control, s-au înmulţit infracţiunile de violenţă şi mai ales infracţiunile pe care ni le-am mai avut până în momentul de faţă:jaf, jaf armat, infracţiuni de acest fel. De aceea avem nevoie de un nou impuls in ceea ce priveşte recâştigarea încrederii cetăţeanului în ce înseamnă administrarea statului si protecţia acestuia, avem nevoie de a câştiga bătălia cu strada şi de a reda siguranţa cetăţeanului. În al doilea rând, ministrul de Interne a făcut o declaraţie nepotrivită, că cineva se pregăteşte de fraudarea alegerilor prezidenţiale prin utilizarea turismului electoral, menţionând faptul că nu mai există niciun fel de autocar de închiriat. Din nefericire, sau din fericire, depinde din ce unghi te uiţi, aceste informaţii că nu mai sunt autocare de închiriat nu s-au putut confirma. Am făcut şi noi investigaţii, a făcut şi mass media, încât afirmaţiile ministrului de Interne au fost fără niciun fel de acoperire, iar utilizarea de către ministrul de interne a afirmaţiei potrivit căreia se plănuieşte fraudarea alegerilor prezidenţiale prin turism electoral fără să existe nici cea mai mică dovadă concretă, consider că reprezintă o afirmaţie gravă care pune sub semnul întrebării legitimitatea, legalitatea scrutinului prezidenţial."
Mircea Geoană nu s-a lăsat mai prejos, a aşteptat ca Boc să-şi termine declaraţia şi a ripostat imediat: "În condiţiile scăderii de popularitate şi de fraudare a alegerilor, Traian Băsescu a propus înlocuirea lui Nica cu Blaga, cel care coordonează campania lui Traian Băsescu", a spus el. În opinia lui, demiterea ministrului de Interne este "un gest disperat al lui Băsescu de a pune mâna pe frâiele care să-i permită fraudarea alegerilor electorale."
"Considerăm că acest gest este o confirmare a modului iresponsabil în care Băsescu îşi exercită mandatul de preşedinte şi arată că aruncă România într-o reală criză politică, pe fundalul unei crize economice. (...) Emil Boc este doar un instrument în mâna lui Traian Băsescu, care doreşte obsesiv să pună mâna pe Ministerul de Interne. (...) Ceea ce mi s-a părut scandalos în şedinţa Coaliţiei de astăzi este că principalul reproş care a fost adus este motivul secundar, dar la fel de principal pentru Traian Băsescu, acela al participării noastre la comisile parlamentare de anchetă în cazurile Ridzi şi Udrea. (...) Există, aşadar, un scop de fraudare a alegerilor de către Traian Băsescu şi, în mod cert, un amor propriu rănit de faptul că personaje foarte apropiate au fost sub ancheta parlamentară."
Traian Băsescu a declarat că nu a primit nicio solicitare din partea premierului Boc de remaniere a ministrului de interne şi că, dacă va fi solicitat să aiba o întâlnire cu PSD şi PD-L, "îşi va face timp" pentru aceasta. "Este bine ca ambele partide să-şi bage repede picioarele în apă rece", a comentat Băsescu.
În fine, în această seară, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, Mircea Geoană a declarat că Dan Nica are întreaga susţinere a partidului, menţionând că, dacă acesta va fi demis, miniştrii PSD îşi vor da demisia din guvern. Geoană a pus toată actuala situaţie din coaliţie în cârca lui Traian Băsescu şi a făcut apel la o "luptă politică fără cruţare pentru eliminarea lui Traian Băsescu de la conducerea României", în condiţiile în care preşedintele "a dovedit încă o dată că e un pericol la adresa democraţiei".
Întrebarea este ce se va întâmpla mai departe. Dacă PSD ar fi înghiţit schimbarea lui Nica, s-ar fi sinucis politic. Dacă, în achimb, coaliţia se va rupe, PD-L va rămâne minoritar la guvernare, ceea ce va face necesar din parte PSD iniţierea unei moţiuni de cenzură, pentru a accede din nou la putere. În acest caz, ar trebui să facă un pact cu PNL. Crin Antonescu a declarat azi: "Noi suntem sub toate privinţele convinşi că acest Guvern trebuie să plece, şi unii şi alţii. Încă o dată spun, nu intrăm în nici un fel de joc şi în nici un fel de combinaţie, nici pentru susţinerea PSD-ului şi nici pentru susţinerea PD-L-ului."
Cu siguranţă, dacă acest guvern va cădea, nu se vor găsi prea mulţi să-l regrete. A fost cel mai neperformant guvern dintre cele care s-au perindat din 1990 încoace. Criza financiară şi, ulterior, criza economică au potenţat neperformanţa. Amestecătura politică între un partid de centru-stânga (PSD) şi unul fără ideologie (PD-L) a dus la o fugă disperată pentru ciolan, în detrimentul bunului mers al ţării.
În consecinţă, se conturează o toamnă electorală extrem de încinsă, cum nu era necesară în actualele condiţii de criză. În plus, nimeni dintre politicieni nu-şi asumă curajul de a lua măsuri nepopulare, cum ar fi mărirea TVA şi/sau mărirea cotei unice de impozitare înainte de alegerile prezidenţiale.
Read more...