Băsescu: ”Societatea românească nu este încă pregătită să privească adevărul crud în faţă”

marți, 29 septembrie 2009

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut azi un discurs la forumul "România în anul 2020 - perspective de viitor", care a avut loc la Târgu Mureş. Vorbind despre Constituţie, el a spus că rămâne marcată de spiritul "democraţiei originale", această idee "nocivă" având efecte şi acum. Iată ce a declarat mai departe Traian Băsescu:

"Trebuie să recunoaştem că societatea românească nu este încă pregătită să privească adevărul crud în faţă. Păcatul originar îl găsim în 1990 odată cu democraţia originală. (…) A fost o idee nocivă ale cărei efecte le vedem astăzi. România are nevoie de modernizare. Personal am convingerea că putem recupera acest start ratat. Ne trebuie însă curajul de a refuza jumătăţile de măsură."

Extraordinar! Iată că s-a născut tătucul care să ne spună că suntem incapabili să înţelegem, pe când el este. Ca un unic depozitar al adevărului absolut, domnia sa pare a fi fost cuprins cu adevărat de acea boală grea numită paranoia puterii. Seamănă din ce în ce mai mult cu Ceauşescu sau Hugo Chavez. Se pricepe la toate. Mai ales la economie. Acum la drept constituţional. S-o fi molipsit de la pupilul său, aşezat cu sforicele în fotoliul de prim-ministru, Emil Boc, constituţionalistul. Numai că cel din urmă a dat-o în bară. Şi-a început cariera de şef al guvernului printr-o ordonanţă care a fost respinsă de Curtea Constituţională, despre care am scris în articolul Emil Boc - un personaj tragic cu salar de prim ministru. Şi au mai urmat şi alte respingeri.

Oamenii ăştia nu îşi mai amintesc de principiul lui Peter: "Într-o ierarhie, fiecare salariat are tendinţa de urca până la nivelul său de incompetenţă." Sau, poate, nu l-au ştiut niciodată.

Read more...

A început furtuna definitivă în coaliţie?

luni, 28 septembrie 2009

Zi tensionată pentru coaliţia aflată la guvernare. Înainte de ora 11, premierul Emil Boc a declarat:

"Solicit PSD ca în termen de 24 să ofere un alt nume pentru scaunul de ministru. (...) Am informat astăzi coaliţia cu privire la intenţia primului ministru de a proceda la reamaniere guvernamentală. Din acest punct de vedere am informat şi consultat coaliţia cu privire la remanierea ministrului de Interne. La capitolul 24 al programului de guvernare se menţionează ca sarcină pentru MAI creşterea nivelului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni. Din nefericire siguranţa cetăţenilor s-a deteriorat grav în ultima perioadă de timp. Oamenii se simt ameninţaţi pe stradă şi nu numai, rata infracţionalităţii a crescut cu cel puţin 13% anul acesta în comparaţie cu anul trecut, strada a fost scăpată de sub control, s-au înmulţit infracţiunile de violenţă şi mai ales infracţiunile pe care ni le-am mai avut până în momentul de faţă:jaf, jaf armat, infracţiuni de acest fel. De aceea avem nevoie de un nou impuls in ceea ce priveşte recâştigarea încrederii cetăţeanului în ce înseamnă administrarea statului si protecţia acestuia, avem nevoie de a câştiga bătălia cu strada şi de a reda siguranţa cetăţeanului. În al doilea rând, ministrul de Interne a făcut o declaraţie nepotrivită, că cineva se pregăteşte de fraudarea alegerilor prezidenţiale prin utilizarea turismului electoral, menţionând faptul că nu mai există niciun fel de autocar de închiriat. Din nefericire, sau din fericire, depinde din ce unghi te uiţi, aceste informaţii că nu mai sunt autocare de închiriat nu s-au putut confirma. Am făcut şi noi investigaţii, a făcut şi mass media, încât afirmaţiile ministrului de Interne au fost fără niciun fel de acoperire, iar utilizarea de către ministrul de interne a afirmaţiei potrivit căreia se plănuieşte fraudarea alegerilor prezidenţiale prin turism electoral fără să existe nici cea mai mică dovadă concretă, consider că reprezintă o afirmaţie gravă care pune sub semnul întrebării legitimitatea, legalitatea scrutinului prezidenţial."

Mircea Geoană nu s-a lăsat mai prejos, a aşteptat ca Boc să-şi termine declaraţia şi a ripostat imediat: "În condiţiile scăderii de popularitate şi de fraudare a alegerilor, Traian Băsescu a propus înlocuirea lui Nica cu Blaga, cel care coordonează campania lui Traian Băsescu", a spus el. În opinia lui, demiterea ministrului de Interne este "un gest disperat al lui Băsescu de a pune mâna pe frâiele care să-i permită fraudarea alegerilor electorale."
"Considerăm că acest gest este o confirmare a modului iresponsabil în care Băsescu îşi exercită mandatul de preşedinte şi arată că aruncă România într-o reală criză politică, pe fundalul unei crize economice. (...) Emil Boc este doar un instrument în mâna lui Traian Băsescu, care doreşte obsesiv să pună mâna pe Ministerul de Interne. (...) Ceea ce mi s-a părut scandalos în şedinţa Coaliţiei de astăzi este că principalul reproş care a fost adus este motivul secundar, dar la fel de principal pentru Traian Băsescu, acela al participării noastre la comisile parlamentare de anchetă în cazurile Ridzi şi Udrea. (...) Există, aşadar, un scop de fraudare a alegerilor de către Traian Băsescu şi, în mod cert, un amor propriu rănit de faptul că personaje foarte apropiate au fost sub ancheta parlamentară."

Traian Băsescu a declarat că nu a primit nicio solicitare din partea premierului Boc de remaniere a ministrului de interne şi că, dacă va fi solicitat să aiba o întâlnire cu PSD şi PD-L, "îşi va face timp" pentru aceasta. "Este bine ca ambele partide să-şi bage repede picioarele în apă rece", a comentat Băsescu.

În fine, în această seară, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, Mircea Geoană a declarat că Dan Nica are întreaga susţinere a partidului, menţionând că, dacă acesta va fi demis, miniştrii PSD îşi vor da demisia din guvern. Geoană a pus toată actuala situaţie din coaliţie în cârca lui Traian Băsescu şi a făcut apel la o "luptă politică fără cruţare pentru eliminarea lui Traian Băsescu de la conducerea României", în condiţiile în care preşedintele "a dovedit încă o dată că e un pericol la adresa democraţiei".

Întrebarea este ce se va întâmpla mai departe. Dacă PSD ar fi înghiţit schimbarea lui Nica, s-ar fi sinucis politic. Dacă, în achimb, coaliţia se va rupe, PD-L va rămâne minoritar la guvernare, ceea ce va face necesar din parte PSD iniţierea unei moţiuni de cenzură, pentru a accede din nou la putere. În acest caz, ar trebui să facă un pact cu PNL. Crin Antonescu a declarat azi: "Noi suntem sub toate privinţele convinşi că acest Guvern trebuie să plece, şi unii şi alţii. Încă o dată spun, nu intrăm în nici un fel de joc şi în nici un fel de combinaţie, nici pentru susţinerea PSD-ului şi nici pentru susţinerea PD-L-ului."

Cu siguranţă, dacă acest guvern va cădea, nu se vor găsi prea mulţi să-l regrete. A fost cel mai neperformant guvern dintre cele care s-au perindat din 1990 încoace. Criza financiară şi, ulterior, criza economică au potenţat neperformanţa. Amestecătura politică între un partid de centru-stânga (PSD) şi unul fără ideologie (PD-L) a dus la o fugă disperată pentru ciolan, în detrimentul bunului mers al ţării.

În consecinţă, se conturează o toamnă electorală extrem de încinsă, cum nu era necesară în actualele condiţii de criză. În plus, nimeni dintre politicieni nu-şi asumă curajul de a lua măsuri nepopulare, cum ar fi mărirea TVA şi/sau mărirea cotei unice de impozitare înainte de alegerile prezidenţiale.

Read more...

Noul guvern de la Chişinău doreşte tratat politic cu România

vineri, 25 septembrie 2009

Astăzi a fost învestit la Chişinău noul guvern al Republicii Moldova, în frunte cu Vlad Filat, de către Parlament. Au fost prezenţi 99 din cei 101 deputaţi, dintre care 53 au votat pentru. Premierul desemnat a prezentat deputaţilor componenţa noului executiv şi proiectul programului de guvernare pentru anii 2009-2013 intitulat "Integrare Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare", care are cinci priorităţi: integrarea europeană, reintegrarea ţării, supremaţia legii, depăşirea crizei economice şi asigurarea creşterii economice, descentralizarea puterii şi asigurarea autonomiei locale.

Uniunea Europeană a salutat învestirea noului guvern şi a transmis în acest se un comunicat. "Învestirea Guvernului reprezintă un prim pas esenţial, care va permite Moldovei să înceapă abordarea provocărilor critice cu care se confruntă, în special, în contextul crizei mondiale economice şi financiare, şi să continue reformele. Uniunea Europeană îşi exprimă disponibilitatea să susţină Moldova în procesul acestor eforturi şi îşi reafirmă angajamentul să aprofundeze şi consolideze relaţiile sale cu Moldova, inclusiv în cadrul Parteneriatului Estic. În mod special, Uniunea Europeană se află în aşteptarea lansării, cât mai curând posibile, a negocierilor cu privire la noul acord cu Moldova şi care va înlocui şi depăşi prevederile actualului Acord de Parteneriat şi Cooperare. În acest context, Uniunea Europeană salută decizia de abolire a modificărilor politicilor de viză ale Moldovei introduse în aprilie anul curent, care asigură o tratare egală a tuturor cetăţenilor UE", se precizează în comunicatul Uniunii Europene, citat de Unimedia.md.

Într-un interviu acordat Radio Europa Liberă, Vlad Filat, fiind întrebat despre relaţiile moldo-române şi despre tratatul politic dintre cele două ţări, a răspuns:

Urmează să discutăm. Urmează să avem o discuţie sinceră, având la bază şi elemente de modernitate diplomatică, pentru a ajunge să semnăm acest document. El este foarte important şi pentru Republica Moldova şi pentru România. Noi avem nevoie să scăpăm de aceste stereotipuri care există în mentalitatea multora în Republica Moldova şi, foarte important, să mai scăpăm de anumite obstacole în dialogul nostru cu Federaţia Rusă.

După cum se ştie, autorităţile de la Bucureşti au refuzat semnarea unui tratat politic cu Republica Moldova, pentru a nu confirma astfel pactul Ribbentrop-Molotov din 1939, prin care Uniunea Sovietică anexa provincia românească Basarabia, care acoperă majoritatea teritoriului de astăzi al Republicii Moldova.

Guvernele româneşti de după 1990 au propus, în schimb, semnarea unei "declaraţii de integrare europeană", însă ideea a fost respinsă în repetate rânduri de Republica Moldova, pe parcursul celor opt ani de regim comunist pro-rus, înlăturat după alegerile din 29 iulie 2009.

Până acum, România nu a comentat încă solicitarea Guvernului moldovean privind semnarea unui asemenea document.

Read more...

De ce vrea Băsescu referendum?

joi, 24 septembrie 2009

Explicaţia oferită e Traian Băsescu în legătură cu propunerea avansată azi de organizare a unui referendum pe 22 noiembrie 2009, simultan cu alegerile prezidenţiale, cu privire la parlament unicameral şi limitarea numărului de parlamentari la 300 a fost: "mai puţini politicieni de rang înalt care fac trafic de influenţă". Asta înseamnă că se scumpeşte şpaga la nivel înalt. Dincolo de glumă, de ce ar fi făcut Băsescu o asemenea propunere?

În primul rând, pentru că trebuia să creeze un eveniment care să-l scoată din conul de umbră în care a intrat. Cearta sa cu mogulii, prezenţa din ce în ce mai rară pe ecranele multor posturi TV, suita de ironii relativ la caşcavele şi altele asemenea nu-i cad bine. Într-o astfel de perioadă pre-electorală, crearea de evenimente face bine la moral şi la audienţă.

În al doilea rând, se vorbeşte prin târg despre un recent sondaj de opinie, ale cărui rezultate nu au fost date publicităţii, conform căruia o prezenţă sporită la vot l-ar avantaja pe Băsescu. Conform rezultatelor, o prezenţă la vot de pînă la 6 milioane de alegători i-ar aduce 29% din voturi, pe când o prezenţă la vot către 15 milioane de alegători i-ar urca scorul la 37%.

În al treilea rând, calculele politice îl fac să avanseze propunerea. Dacă ar fi ales şi s-ar destrăma actuala coaliţie de guvernare, Băsescu nu s-ar simţi confortabil cu o coabitare cu un guvern PSD + PNL + UDMR. Atunci ar miza pe modificarea Constituţiei şi pe alegeri anticipate, în care ar spera ca pupilul său, PD-L, să realizeze un scor electoral mai bun.

Read more...

Jos pălăria, Adriana Săftoiu

miercuri, 23 septembrie 2009

Adriana Săftoiu, deputat PNL, fost consilier al preşedintelui Traian Băsescu, a dovedit o inteligenţă politică ascuţită, făcând un experiment foarte interesant: a citit în Camera Deputaţilor, la capitolul Declaraţii politice, un text format din punerea laolaltă a unor fragmente de discursuri ale unor politicieni americani, fragmente ce nu aveau nicio legătură între ele. Textele erau extrase din discururi ale lui Bill Clinton, Al Gore, George W. Bush şi alţi politicieni americani. Discursul Adrianei Săftoiu nu a stârnit absolut nicio reacţie. Nimeni nu a remarcat experimentul. Însăşi Daniela Popa, obscura preşedintă a PC, aflată în postura de preşedinte de şedinţă, întrebată de Cotidianul dacă “a înregistrat ceva deosebit în secţiunea declaraţiilor politice” sau dacă a remarcat “ceva ieşit din comun”, a precizat: “Nu a fost nimic deosebit. Toată lumea ştie care este specificul declaraţiilor politice. Nu există drept la replică, nu pot fi contestate declaraţiile politice şi de asemenea nimeni nu are dreptul să spună că afirmaţiile din text nu sunt adevărate”.

Redau mai jos textul citit de Adriana Săftoiu.

Domnilor parlamentari,
Cea mai mare creştere a ratei sărăciei în rândul copiilor, în anii din urmă, s-a produs în acele state în care nivelul ajutoarelor sociale este cel mai ridicat. Cele mai mici creşteri - de fapt, descreşteri - ale ratei sărăciei la copii au fost înregistrate în statele care limitează nivelul acestor fonduri.

Dezbaterea nu ar trebui să se axeze pe recrudescenţa conflictului ori pe detaliile sale. Această dezbatere nu ar trebui să se refere nici măcar la războiul dus până acum în Irak, la greşelile comise ori la întrebarea dacă putem câştiga în plan militar sau nu. Dacă le permitem democraţilor să ne împingă într-o dezbatere asupra recrudescenţei sau a situaţiei actuale din Irak, vom pierde. Fiecare naţiune, indiferent de regiune, are acum de luat o decizie: ori sunteţi cu noi, ori sunteti cu teroriştii.

Arborii de tişă de Pacific pot fi tăiaţi sau procesaţi pentru a se obţine o importantă substanţă chimică, taxolul, care poate vindeca anumite forme de cancer pulmonar, ovarian şi de sân la pacienţi care, netrataţi astfel, ar muri. Alegerea pare a fi una uşoară - sacrificăm copacul pentru o viaţă de om -, dar numai până când aflăm că pentru fiecare pacient tratat trebuie tăiaţi trei copaci. Trei copaci sau o viaţă umană, trei copaci sau posibilitatea de a prelungi viaţa unui bolnav? Eu aş alege omul, persoana, fiinţa umană, aş spune că merită să tăiem pentru ea trei copaci. Putem sacrifica trei copaci pentru a salva viaţa unui om. Dar pentru vicepreşedinte se pare că acest lucru nu este la fel de clar. Pe de altă parte, faptul că nivelul calitativ al şcolilor nu se corelează cu cel educativ nu are nici un efect asupra insistenţei sindicatelor că banii reprezintă un factor esenţial. Ultima linie de apărare deja prăbuşită a celor care militează pentru sistemul public de educaţie este lipsa de educaţie a publicului.

Nu ne îndoim că fiecare american ştie că sclavia este injustă şi am plătit un preţ teribil pentru ea şi trebuie să continuăm să remediem această situaţie. Iar a spune că este injustă şi că o regretăm nu este un lucru rău.

Cine plăteşte preţul? Eu nu voi plăti nici un preţ personal. Copiii mei sunt prea mari, iar nepotul mi-e prea mic. Nici dvs., după câte înţeleg, nu veţi plăti un preţ personal, prin membrii familiei. Şi atunci cine plăteşte preţul? Militarii şi familiile lor. Eu am vrut doar să vă reamintesc acest lucru. Vă mulţumesc pentru atenţie!

Read more...

De ce se codeşte Băsescu să candideze?

joi, 17 septembrie 2009

Într-un interviu acordat astăzi postului Radio România Actualităţi, Traian Băsescu a avansat posibilitatea unei candidaturi separate de un partid politic, spre deosebire de anul 2004, când a candidat în numele Alianţei D.A. El a admis, totuşi, că promisiunile electorale făcute în campanie de un candidat la Cotroceni nu pot fi puse în practică fără a avea în spate un guvern care să le implementeze ulterior.

"Am înţeles un lucru fundamental în acest mandat, care pentru mine a stat sub semnul obligaţiilor asumate ca lider al Alianţei D.A. Eu atunci mi-am făcut angajamentele. Acum situaţia e cu totul alta. Preşedintele candidează separat de partide, dar ca lider al Alianţei D.A., în 2004, eu am avut o listă de angajamente, printre care şi celebrul "Să trăiţi bine!", pentru că de la urare, el deja a fost transferat de toţi la angajament", a spus Băsescu.

În ultima vreme, Traian Băsescu a reuşit să se pună rău aproape cu toată lumea. Cei de la PD-L reuşesc cu greu să joace talibanismul care i-a consacrat. La fel de sigur este faptul că unii membri ai PD-L s-au cam săturat de asocierea partidului lor cu marca Băsescu.

Justiţia, pe de altă parte, nemulţumită de posibila pierdere a privilegiilor, desfăşoară un protest soldat cu blocarea actului de justiţie şi ameninţă boicotarea alegerilor prezidenţiale.

Într-a perioadă în care canalele de comunicare sunt extrem de importante, Traian Băsescu a dat cât a putut în "mogulii" Vântu şi Voiculescu. Dintre mediile de comunicare, fidele i-au rămas doar Evenimentul Zilei, B1TV şi Hotnews.ro.

"Vă pot spune că încă voi mai umbla în ţară, pentru că vreau să văd percepţia adevărată. Am umblat foarte mult în ultima perioadă. Şi sigur, după cum aţi şi văzut la televizor, sunt oameni mulţumiţi, oameni nemulţumiţi de ce s-a întâmplat în această perioadă, mai ales că toţi sunt sub impresia ultimului an. Îi afectează criza economică. Dar voi lua o decizie când voi avea un puls exact, corect, al populaţiei. (...) Este unul din elementele esenţiale (pentru luarea unei decizii, n.m.)", a mai spus Băsescu.

Desigur, se găseşte într-un moment în care evaluările precise ale şanselor sunt capitale.

Read more...

  ©2008 Design Cumulus de Ourblogtemplates.com

Sus