Noul guvern de la Chişinău doreşte tratat politic cu România - Politichia azi

Noul guvern de la Chişinău doreşte tratat politic cu România

vineri, 25 septembrie 2009

Astăzi a fost învestit la Chişinău noul guvern al Republicii Moldova, în frunte cu Vlad Filat, de către Parlament. Au fost prezenţi 99 din cei 101 deputaţi, dintre care 53 au votat pentru. Premierul desemnat a prezentat deputaţilor componenţa noului executiv şi proiectul programului de guvernare pentru anii 2009-2013 intitulat "Integrare Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare", care are cinci priorităţi: integrarea europeană, reintegrarea ţării, supremaţia legii, depăşirea crizei economice şi asigurarea creşterii economice, descentralizarea puterii şi asigurarea autonomiei locale.

Uniunea Europeană a salutat învestirea noului guvern şi a transmis în acest se un comunicat. "Învestirea Guvernului reprezintă un prim pas esenţial, care va permite Moldovei să înceapă abordarea provocărilor critice cu care se confruntă, în special, în contextul crizei mondiale economice şi financiare, şi să continue reformele. Uniunea Europeană îşi exprimă disponibilitatea să susţină Moldova în procesul acestor eforturi şi îşi reafirmă angajamentul să aprofundeze şi consolideze relaţiile sale cu Moldova, inclusiv în cadrul Parteneriatului Estic. În mod special, Uniunea Europeană se află în aşteptarea lansării, cât mai curând posibile, a negocierilor cu privire la noul acord cu Moldova şi care va înlocui şi depăşi prevederile actualului Acord de Parteneriat şi Cooperare. În acest context, Uniunea Europeană salută decizia de abolire a modificărilor politicilor de viză ale Moldovei introduse în aprilie anul curent, care asigură o tratare egală a tuturor cetăţenilor UE", se precizează în comunicatul Uniunii Europene, citat de Unimedia.md.

Într-un interviu acordat Radio Europa Liberă, Vlad Filat, fiind întrebat despre relaţiile moldo-române şi despre tratatul politic dintre cele două ţări, a răspuns:

Urmează să discutăm. Urmează să avem o discuţie sinceră, având la bază şi elemente de modernitate diplomatică, pentru a ajunge să semnăm acest document. El este foarte important şi pentru Republica Moldova şi pentru România. Noi avem nevoie să scăpăm de aceste stereotipuri care există în mentalitatea multora în Republica Moldova şi, foarte important, să mai scăpăm de anumite obstacole în dialogul nostru cu Federaţia Rusă.

După cum se ştie, autorităţile de la Bucureşti au refuzat semnarea unui tratat politic cu Republica Moldova, pentru a nu confirma astfel pactul Ribbentrop-Molotov din 1939, prin care Uniunea Sovietică anexa provincia românească Basarabia, care acoperă majoritatea teritoriului de astăzi al Republicii Moldova.

Guvernele româneşti de după 1990 au propus, în schimb, semnarea unei "declaraţii de integrare europeană", însă ideea a fost respinsă în repetate rânduri de Republica Moldova, pe parcursul celor opt ani de regim comunist pro-rus, înlăturat după alegerile din 29 iulie 2009.

Până acum, România nu a comentat încă solicitarea Guvernului moldovean privind semnarea unui asemenea document.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  ©2008 Design Cumulus de Ourblogtemplates.com

Sus