De ce vrea Băsescu referendum? - Politichia azi

De ce vrea Băsescu referendum?

joi, 24 septembrie 2009

Explicaţia oferită e Traian Băsescu în legătură cu propunerea avansată azi de organizare a unui referendum pe 22 noiembrie 2009, simultan cu alegerile prezidenţiale, cu privire la parlament unicameral şi limitarea numărului de parlamentari la 300 a fost: "mai puţini politicieni de rang înalt care fac trafic de influenţă". Asta înseamnă că se scumpeşte şpaga la nivel înalt. Dincolo de glumă, de ce ar fi făcut Băsescu o asemenea propunere?

În primul rând, pentru că trebuia să creeze un eveniment care să-l scoată din conul de umbră în care a intrat. Cearta sa cu mogulii, prezenţa din ce în ce mai rară pe ecranele multor posturi TV, suita de ironii relativ la caşcavele şi altele asemenea nu-i cad bine. Într-o astfel de perioadă pre-electorală, crearea de evenimente face bine la moral şi la audienţă.

În al doilea rând, se vorbeşte prin târg despre un recent sondaj de opinie, ale cărui rezultate nu au fost date publicităţii, conform căruia o prezenţă sporită la vot l-ar avantaja pe Băsescu. Conform rezultatelor, o prezenţă la vot de pînă la 6 milioane de alegători i-ar aduce 29% din voturi, pe când o prezenţă la vot către 15 milioane de alegători i-ar urca scorul la 37%.

În al treilea rând, calculele politice îl fac să avanseze propunerea. Dacă ar fi ales şi s-ar destrăma actuala coaliţie de guvernare, Băsescu nu s-ar simţi confortabil cu o coabitare cu un guvern PSD + PNL + UDMR. Atunci ar miza pe modificarea Constituţiei şi pe alegeri anticipate, în care ar spera ca pupilul său, PD-L, să realizeze un scor electoral mai bun.

1 comentarii:

Paula 25 septembrie 2009 la 16:11  

In tara lucrurile merg din ce in ce mai prost iar Basescu vrea Parlament unicameral. Aceasta idee ar fi trebuit sa o spuna acum ceva timp....nu acum cand bat la usa prezedentialele. Momentul ales ne face sa ne intrebam daca nu cumva este o metoda de a castiga voturi ?! Eu cred ca aceasta declaratie cu parlamentul unicameral a fost facuta doar pentru a se uita prostiile spuse de basescu(prostitutia si mai ales drogurile) si cazul Elena Udrea !

Trimiteți un comentariu

  ©2008 Design Cumulus de Ourblogtemplates.com

Sus