Un nou specialist bancar: Emil Boc - Politichia azi

Un nou specialist bancar: Emil Boc

marți, 19 mai 2009

Premierul Emil Boc pare a se pricepe la toate. Cu toate că şi-a început mandatul cu o ordonanţă desfiinţată de Curtea Constituţională, el constituţionalist fiind. Astăzi, la Radio România Actualităţi, Emil Boc a declarat, sigur pe sine, ca de obicei: "După 24 mai, vor intra în vigoare mai multe reglementări ale BNR care vor permite relansarea creditării. (...) Eu sper şi sunt convins că băncile din România vor respecta înţelegerea pe care au făcut-o de a nu-şi retrage banii din România, ca urmare a diminuării rezervelor minime obligatorii sau a altor măsuri pe care autorităţile române le iau, şi vor menţine liniile de creditare. Începând din lunile iunie-iulie, această dezgheţare a creditării va opera."

Îi reamintesc lui Emil Boc, dacă ştie, sau îl informez, dacă nu ştie, că, în perioada septembrie 2008 - martie 2009, băncile greceşti (cu cotă de 30% din piaţă) au scos din ţară 1,64 mld.€, austriecii au retras 652 mil.€ (cotă de 24%), numai francezii au suplimentat finanţarea cu 722 mil.€, după cum declara ZF Eugen Dijmărescu, viceguvernator BNR. Retragerile derulate de principalele grupuri străine au însumat aproape 2,3 mld.€, în timp ce finanţările noi doar 918 mil.€. Azi, la Bruxelles, Comisia Europeană şi FMI au chemat din nou la raport principalele grupuri bancare străine prezente în România pentru a le cere să respecte şi să întărească angajamentul de menţinere a finanţărilor asumat la sfârşitul lunii martie la Viena.

"Dacă filialele bancilor din străinătate nu vor înţelege că România are nevoie de aceste resurse financiare, că este o obligaţie a lor să-şi menţină liniile de creditare, nici Guvernul nu va sta cu mâinile în sân şi va adopta acele măsuri legale care să determine băncile să-şi respecte obligaţiile", a avertizat Emil Boc, referindu-se la măsuri drastice, de genul taxei Robin Hood, care prevede supraimpozitarea profitului băncilor comerciale, în cazul depăşirii unui anumit nivel de dobândă la credite sau de profit. Adică arată pisica băncilor care operează în România, uitând că acestea au creditat statul român cu miliarde de €. În plus, ţările în carte se pun restricţii la profit sau la repatrierea profiturilor sunt ocolite.

''Sperăm să nu ajungem la o asemenea situaţie, pentru că noi, ca stat, nu putem sta cu mâinile în sân şi să vedem cum unii nu fac şi efortul solidar, împreună cu toţii românii, de a trece această perioadă dificilă. (...) Nu am în acest moment motive să mă îndoiesc că nu va fi respectat acest angajament'', a mai spus Emil Boc.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  ©2008 Design Cumulus de Ourblogtemplates.com

Sus