Omnipotentul Băsescu decretează austeritate, Boc nu decontează? - Politichia azi

Omnipotentul Băsescu decretează austeritate, Boc nu decontează?

joi, 6 mai 2010

Traian Băsescu s-a erijat astăzi în salvator al naţiunii prin discursul asupra măsurilor de austeritate pe care trebuie să le ia România: reducerea fondului de salarii pentru bugetari cu 25%, reducerea pensiilor şi a ajutorului de şomaj cu 15%, reducerea subvenţiilor şi a ajutoarelor sociale (puteţi urmări discursul aici). Despre consecinţele economice ale măsurilor de austeritate am scris în articolul Despre măsurile de austeritate anunţate de Traian Băsescu, sine ira et studio.

Care sunt, însă, consecinţele politice ale necesităţii adoptării acestui program? Iată ce spune Traian Băsescu: "Vreau să ştiţi că de la bun început că echipa de evaluare condusă de FMI şi Guvernul au avut în atenţie două variante: una era cea a neîncrederii, însemna creşterea TVA de la 19 la 24%, creşterea cotei unice de la 16% la 20% şi reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 20% pentru a ne încadra în cheltuielile bugetare. A doua variantă era cea a încrederii: în care Guvernul să-şi continue programele de restructurare majoră. Niciuna nu poate fi atribuită cuiva sau altcuiva." Ambele variante sunt ale neîncrederii. Guvernul Boc şi-a manifestat incompetenţa şi obedienţa faţă de clientela politică şi nu ar mai avea ce căuta la guvernare.

Iată că Băsescu şi-a mai creat un ascendent asupra marionetei de la Palatul Victoria, părând să spună: "Vezi ce generos sunt? Te mai las o tură!" Numai că un guvern care a adus ţara într-un asemenea dezastru în ceva mai puţin de un an şi jumătate de guvernare ar trebui să plece. Dar cine să vină?

Victor Ponta face încercări disperate să împiedice destructurarea PSD-ului şi să+i asigure un pic de atractivitate prin reclame pe internet şi carduri de discount. Crin Antonescu s-a repezit să critice măsurile luate astăzi dintr-o poziţie aproape de stânga.

Pe de altă parte, Băsescu nu poate găsi un guvern la fel de obedient. Aşa că rămânem să ne scufundăm cu actualul guvern.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  ©2008 Design Cumulus de Ourblogtemplates.com

Sus