Voronin, gata să discute cu opoziţia

joi, 30 iulie 2009

În urma alegerilor de ieri din republica Moldova, Partidul Comuniştilor a obţinut 45,07% din voturi (48 mandate în parlament din 101), Partidul Liberal-Democrat din Moldova - 16,4% (17 mandate), Partidul Liberal - 14,4% (15 mandate), Partidul Democrat - 12,6% (13 mandate), Alianţa Moldova Noastră - 7,4% (78 mandate).

Vladimir Voronin a declarat: "PC este pregătit pentru dialogul (...) cu toate forţele politice reprezentate în Parlament". Păi ce ar putea să facă?

Alegerile au fost afectate de multe neregului, printre care morţi şi internaţi în ospiciu pe listele electorale. Se pare, însă, că comuniştii nu au mai fost capabili să fure la fel de mult ca în alegerile din aprilie.

Situaţia politică s-a complicat foarte mult, în fruntea Partidului Democrat aflându-se comunistul reformat Marian Lupu, fost preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, în mâna căruia pare a fi cheia reunirii opoziţiei într-o formulă unitară, pentru formarea viitorului guvern.

În ceea ce priveşte alegerea viitorului preşedinte al Republicii Moldova, lucrurile sunt mai încurcate, întrucât opoziţia nu are numărul necesar de voturi.

Read more...

În pragul falimentului, Islanda cere aderarea la Uniunea Europeană

sâmbătă, 18 iulie 2009

După probleme economice grave prin care a trecut Islanda, parlamentul ţării, Althingi, a votat o rezoluţie prin care decide să solicite oficial aderarea la Uniunea Europeană. Votul a fost la limită: 33 voturi pentru, 28 voturi împotrivă şi 2 abţineri. În consecinţă, a fost transmisă o scrisoare Comisiei Europene la Bruxelles, precum şi guvernului suedez, care deţine în acest semestru preşedinţia Uniunii Europene. O mare parte a populaţiei Islandei nu este de acord cu aderarea, însă problemele economice majore cu care s-a confruntat ţara de circa 300.000 de locuitori, au arătat că umbrela Uniunii Europene şi a monedei unice europene ar fi făcut criza mai suportabilă.

"Este o zi istorică pentru Islanda", a declarat ministrul de Externe, Ossur Skarphendisson. "Ca naţiune europeană, suntem deja integraţi în structurile europene. Aşteptăm cu nerăbdare să facem următorul pas logic, în cooperare cu partenerii noştri europeni", a adăugat acesta.

Read more...

Băsescu, din ce în ce mai economist

Aflat la Băile Tuşnad la a XX-a ediţie a Universităţii de Vară şi Tabăra Studenţească "Tusvanyos", Traian Băsescu a făcut din nou aprecieri despre evoluţia crizei economice din România. După cum relatează Mediafax, Băsescu a declarat că, în T3 2009, se va reuşi stoparea declinului crizei şi stabilizarea creşterii negative la 6%, iar în T4 2009 se speră ajungerea la nivelul anului trecut.

În primul rând este curioasă expresia "stoparea declinului crizei"; asta înseamnă că declinul crizei va fi stopat, adică criza va prospera? Mă rog, hai să admitem că a vrut să spună că va fi stopată criza. Cum va fi posibil, în viziunea economistului de ocazie Băsescu, ca, de la o contracţie a economiei de 6% din PIB, să ajungem în T4 2009 la creştere zero, în termeni anualizaţi? Are România o capacitate economică atât de bună să revină la creştere zero când toate vocile autorizate din România şi din lume afirmă pentru anul 2009 contracţie economică de 6-8% din PIB? Sau Traian Băsescu crede că, odată cu alegerile prezidenţiale din toamnă, se va întâmpla un miracol economic?

Şeful statului a spus că cea mai puternică realitate a momentului este criza economică pe care o percep oamenii, fiecare în casele lor. "Reacţia economică atât de dură în sistemul financiar, cu impact în sistemul economic al ţărilor afectate este proba economiei de piaţă care ne-a adus cu picioarele pe pământ", a spus el. Nu ştiu dacă Băsescu a vrut să spună că criza e cea percepută de români în casele lor sau în capul lor. Se pare că intrarea în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale îi face pe politicieni să revină la atitudinea din toamna lui 2008, înainte de alegerile parlamentare, cînd îi asigurau pe români că ţara noastră va fi ferită de criză.

Spre sfârşitul discursului său, Băsescu pare a reveni cu picioarele pe pământ, afirmând că: "România nu poate ieşi singură din criză. Singura măsură pe care o poate lua este să diminueze efectele acesteia. Resursele noastre sunt mult prea mici pentru a ne transforma într-o locomotivă."

Ananalizând cele afirmate de şeful statului, în discursul său se remarcă incoerenţe economice, care merg către un public cu o cultură economică precară, dar nu la persoane educate. Aşa cum în programul "Prima casă" partea populistă şi electorală este mult mai solidă decât partea economică, tot aşa, în discursul lui Traian Băsescu, par a conta mai mult elementele electorale pentru alegerile prezidenţiale din toamnă (dacă va candida), decât coerenţa discursului economic.

Read more...

Ridzi a plecat, Băsescu arată cu degetul spre Voiculescu şi Vântu

marți, 14 iulie 2009

Monica Iacob-Ridzi a plecat din fruntea Ministerului Tineretului şi Sportului, după un scandal ce ţine prima pagină a ziarelor de multă vreme. După ce a încercat să ocolească zeci de răspunsuri puse de jurnalişti, Ridzi a aruncat pe piaţă în conferinţa de presă de astăzi o scuză nedemnă: "Familia mea nu mai poate suporta prelungirea acestei situaţii. Mama este deja bolnavă."

În România doar începerea urmării penale sau ameninţarea ei pot face un politician să renunţe la o funcţie de demnitar şi nicicum o minimă onoare. De fapt, în dicţionarul politicienilor români noţiunea de onoare nu există. Deci demisiile sunt doar silite, nu de onoare.

Felicitări lui Cătălin Tolontan pentru persistenţa lui, care a antrenat o mişcare uriaşă pentru devoalarea fraudei.

Câţi politicieni de la PD-L aţi auzit să spună "am greşit"? Cu excepţia lui Adriean Videanu, care a admis că impozitul minim a fost o eroare a guvernului, eu unul nu ştiu.

Monica Iacob-Ridzi, pentru care a fost creat un minister, este pupila lui Traian Băsescu, care a început să tune şi să fulgere. El a afirmat astăzi: "Este o remaniere cu totul specială, mulţi miniştri au trecut pe aici în mandatul meu, dar acum e rezultatul unei crize morale, cu 2 parteneri: politicienii şi mass-media; este cea mai urâtă motivaţie a vreunei remanieri... cazul Ridzi este doar vârful aisbergului."

Ce să se fi întâmplat oare? Domnului preşedinte îi este frică de o conspiraţie coaptă de cei 322 plus mass-media? Este conştient că o asemenea conspiraţie i-ar fi fatală şi acela este restul aisbergului? Nu va mai aştepta ca şomajul să ajungă la 10% pentru a renunţa la candidatura la preşedinţia României?

Toate aceste întrebări ne vor face o viaţă interesantă până la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Read more...

Acordul interguvernamental pentru proiectul Nabucco a fost semnat. Urmează găsirea furnizorilor de gaze naturale

luni, 13 iulie 2009

După cum scriam, astăzi s-a semnat la Ankara acordul interguvernamental privind construcţia gazoductului Nabucco. Acordul a fost semnat de primii miniştri din Austria, Bulgaria, Ungaria, România şi Turcia, în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Durão Barroso. Primul ministru al Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că urmează completarea cadrului legal al proiectului, prin semnarea de acorduri separate între consorţiu şi fiecare dintre cele 5 state semnatare. "Cu cât facem mai mulţi paşi, cu atât va creşte interesul statelor furnizoare", a precizat Erdoğan.

El a mai declarat, citat de Reuters, că Turcia doreşte ca gazul iranian să fie transportat prin gazoduct când "condiţiile o vor permite", în ciuda opoziţiei SUA. Erdoğan a mai spus că Qatarul va putea juca un rol important prin intermediul unui terminal de gaze naturale lichefiate, aflat în Turcia. El a adăugat că Nabucco ar putea fi folosit şi pentru transportul de gaze naturale ruseşti către Uniunea Europeană.

Turcia doreşte să adere la Uniunea Europeană, iar premierul turc consideră că Nabucco "va conferi ţării o poziţie importantă" in asigurarea securitatăţii energetice a Europei şi va ajuta Turcia în demersul său de a deveni membru al UE. La rândul său, preşedintele CE a declarat că acest proiect "poate deschide poarta unei noi ere în relaţiile dintre Turcia şi UE".

Uniunea Europeană susţine acest proiect pentru reducerea dependenţei de gazele naturale ruseşti. Rusia, la rândul ei, este promotoarea gazoductului South Stream pentru alimentarea cererii în creştere de gaze naturale în Uniunea Europeană.

Principalii furnizori ai proiectului sunt: Azerbaidjan, Turkmenistan, Irak şi Egipt. Mai sunt, însă, şi alte ţări importante în cadrul proiectului. Bunăoară, Georgia este considerată ca punct posibil de conexiune cu Irakul şi Siria. Europa aşteaptă acordul unor state cheie, precum Kazakhstan sau Uzbekistan.

Gazoductul Nabucco va avea o lungime de 3.300 km, va costa aproximativ 7,9 mld.€ şi va putea transporta 31 mil.mc pe an.

Read more...

Andreea Vass lansează concurs de criză. Premiul: o cină în biroul ei de la Palatul Victoriei

joi, 9 iulie 2009

Ştiţi cum scăpaţi de banii plătiţi pentru o cină la restaurant? Simplu: trebuie să nu vă placă măsurile anticriză luate de guvern (asta-i simplu), trebuie să vă placă Andreea Vass (aici e chestie de gust) şi trebuie să aveţi idei de ieşire din criză, pe care să le postaţi pe blogul consilierei premierului Boc.

Iată ce scrie Andreea Vass pe blogul său:

Vă provoc să construiţi în loc să asistaţi pasivi la ce se întâmplă în România sub criză. Sunt convinsă că niciun guvern postedembrist nu poate scăpa de critică, dar sunt la fel de sigură că unele idei ale celor guvernaţi pot fi mai bune ca ale celor care guvernează. Există o singură problemă: ideile voastre nu ajung la noi. De aceea, lansez acest concurs-experiment care va dura o lună. Aştept săptămânal măsuri anticriză, iar autorul celei mai interesante idei va fi invitat să discutăm propunerea la cină în biroul meu de la Guvern. În situaţia în care această iniţiativă poate ajuta, promit să mă bat pentru a o transforma în ordonanţă de urgenţă. Aşadar, vor fi patru întâlniri la cină din care sper să se nască o ordonanţă de urgenţă care să completeze programul anticriză. Va aştept.
Sigur, iniţiativa poate părea simpatică şi nonconformistă, însă demersul este ipocrit şi fără finalitate. În campania electorală din toamna lui 2008 pentru alegeri parlamentare, analiştii şi jurnaliştii economici atrăgeau atenţia asupra crizei care tocmai îşi ascuţise colţii. Au răguşit atrăgând atenţia asupra nesustenabilităţii (ca să mă exprim academic) unor măsuri de genul măririi salariilor profesorilor cu 50%. Nu i-a ascultat nimeni, dar ei au continuat să scrie şi să vorbească. Mai mult decât atât, guvernul Boc s-a lansat în fel de fel de iniţiative care cad una după alta la Curtea Constituţională.

O întreb pe Andreea Vass: de ce i-ar asculta acum?

Actualizare ora 21.50
După cum se observă din captura de mai jos, Andreea Vass a acceptat un comentariu la postarea cu concursul de criză făcut după al meu, care a rămas neacceptat. Halal transparenţă!

Read more...

Acordul interguvernamental pentru proiectul Nabucco va fi semnat pe 13 iulie 2009

vineri, 3 iulie 2009

"Un acord interguvernamental asupra proiectului Nabucco va fi semnat la 13 iulie 2009 la Ankara", a declarat pentru Reuters ministrul economiei, Adriean Videanu, aflat într-o vizită de 2 zile în Azerbaidjan.

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct menit să diminueze dependenţa Uniunii Europene faţă de gazele naturale provenind din Rusia, permiţând aducerea gazului din zona Mării Caspice şi a Orientului Mijlociu în Europa cel mai devreme în anul 2014. Proiectul a fost întârziat de lipsa resurselor şi de disputele între participanţii la proiect.

Uniunea Europeană a confirmat că a primit invitaţia de a participa la ceremonia de semnare. Un purtător de cuvânt al UE a declarat: "Pot să confirm că Comisia a primit o invitaţie de la Ceremonia de semnare a acordului interguvernamental privind gazoductului Nabucco pe 13 iulie de la Ankara." Pe de altă parte, Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a declarat că proiectul Nabucco este de o importanţă crucială pentru securitatea energetică a Europei.

Semnarea acordului de tranzit a fost întârziată de cererea Turciei, care are puţine resurse de hidrocarburi, de a utiliza 15% din capacitatea de tranzit Nabucco, de 31 miliarde metri cubi, pentru consumul său intern sau export. Viodeanu a declarat că problema 15% în favoarea Turciei a fost rezolvată, dar nu a furnizat detalii.

Reprezentanţii Turciei, Bulgariei, României, Ungariei şi Austriei, cele cinci ţări prin care va trece gazoductul, vor semna acordul interguvernamental. Germania este cel de-al şaselea membru al consorţiului Nabucco, dar nu are rol de tranzit.

Proiectul Nabucco, în valoare de 11 mld.$, ar trebui să aducă în Uniunea Europeană gaze naturale din Irak, Egipt, Azerbaidjan şi, eventual, Rusia şi Turkmenistan. Iranul poate participa la proiectul susţinut de Uniunea Europeană dacă îşi va normaliza relaţiile cu Washingtonul, a declarat trimisul special al secretarului de stat SUA, însărcinat cu probleme legate de energie în zona Eurasia.

La rândul său, ministrul rus al energiei, Sergei Shmatko, a spus azi reporterilor: "Avem o înţelegere clară că Turcia nu percepe Nabucco ca o alternativă la South Stream. Noi am făcut o propunere Turciei pentru a lua parte la implementarea proiectului South Stream." Proiectul concurent rusesc, South Stream, ar trebui să lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagră. Turcia a anunţat ieri că va examina propunerea Rusiei de a participa la proiectul South Stream.

Read more...

  ©2008 Design Cumulus de Ourblogtemplates.com

Sus