Săptămâna trecută, guvernul Boc a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care guvernul are puteri discreţionare asupra legilor adoptate de parlament. În esenţă, "după adoptarea lor, în situaţii temeinic justificate, actele normative pot fi completate sau, după caz, abrogate şi înainte de data intrării lor în vigoare". Probabil că expresia "în situaţii temeinic justificate" se poate traduce prin "la bunul plac al guvernului".
Împotriva recomandărilor Uniunii Europene, aceeaşi ordonanţă conţine prevederi care scutesc executivul de probleme în momentul în care doreşte să adopte rapid o lege folosind procedura asumării răspunderii, prin eliminarea obligativităţii ca proiectele să fie însoţite de studiile de impact, în care se prezintă implicaţiile unui act normativ din punct de vedere social şi economic. De altfel, guvernul Boc excelează prin lipsa studiilor de impact la emiterea unor ordonanţe sau la anunţarea pompieristică a unor programe precum "Prima casă".
Reprezentanţii societăţii civile au taxat imediat această ordonanţă, susţinând că guvernul modifică raporturile de putere în stat, substituindu-se parlamentului şi creându-şi suportul pentru a legifera în interesul clientelar.
"Este o situaţie aberantă, care dă drumul legislaţiei servite. Guvernul poate modifica ce nu-i convine, dacă sunt deranjate nişte grupuri de interese", susţine Victor Alistar, directorul Transparency International România, citat de Evenimentul zilei.
La rândul său, Adrian Moraru, director al Institutul pentru Politici Publice, consideră că ordonanţa guvernului Boc este dată pentru a rezolva problemele legate de coduri şi "face parte din noua doctrină a ieşitului din ipocrizie".
Nici oamenii politici nu s-au lăsat mai prejos. De altfel, această ordonanţă de urgenţă este un nou motiv de vrajbă în coaliţia guvernamentală, formată din PD-L şi PSD+PC. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat pentru Evenimentul zilei că nu există niciun aviz de la miniştrii social-democraţi pentru actul normativ care prevede că legile a doptate pot fi modificate înainte de intrarea lor în vigoare, iar deputatul PSD, Titus Corlăţean, a calificat actul normativ drept o "catastrofă juridică".
La rândul lui, PNL a anunţat că a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu această ordonanţă, iar preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat: "Nu încape nicio îndoială că ordonanţa este neconstituţională", adăugând că guvernul instituie „o cenzură asupra puterii legislative".
Read more...