Boc şi procedura de deficit excesiv
marți, 10 februarie 2009
Vă mai amintiţi? În timpul campaniei electorale din toamna anului 2008, se ştia foarte bine despre criză. În insaţietatea lor pentru putere, membrii actualei coaliţii de guvernare au aruncat cu promisiuni în stînga şi în dreapta, doar pentru a se alege. Emil Boc era viteazul care, în prima şedinţă de guvern, avea să aplice întocmai toate legile adoptate de parlament, inclusiv cea legată de salarizarea profesorilor. Pe urmă, a lăsat-o din ce în ce mai moale, iar acum riscă să nu mai aibă surse de finanţare.
Scriam săptămîna trecută despre declanşarea procedurii de deficit excesiv împotriva României de către Comisia Europeană. Clasa politică a ignorat semnalul de alarmă tras de europarlamentarul Daniel Dăianu, unii chiar deplasîndu-l spre ridicol. Să vedem ce spunea Emil Boc, acest Superman al politicii româneşti, la Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România: "Să sperăm că ea (procedura de deficit excesiv, n.n.) nu va fi declanşată de Comisia Europeană (...) deşi există această posibilitate de demarare a procedurii". Mai mult, premierul evocă şi cea mai importantă consecinţă a declanşării unei astfel de proceduri este "tăierea fondurilor europene la care România are acces". Cea mai bună măsură pentru Boc a fost să retragă fondurile alocate autorităţilor locale de către guvernul Tăriceanu şi care n-au fost cheltuite. Şi iată cum află Emil Boc cum e cu apa caldă: "dacă nu poţi finanţa deficitul, ţara intră în colaps".
Cu un program anticriză debil, dar care cere resurse de circa 10 miliarde €, statul român va avea mari dificultăţi în a obţine aceste sume, pe fondul micşorării continue a încasărilor la bugetul de stat. Luminat de farul de la Cotroceni, guvernul Boc a dat cu flit ideii de a contracta un împrumut de la Fondul Monetar Internaţional. În curînd, s-ar putea să nu mai aibă cui cere. FMI a anunţat că în curînd va epuiza fondurile pentru ajutorarea ţărilor afectate de criză.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu