Victor Ponta declanşează războiul rece - Politichia azi

Victor Ponta declanşează războiul rece

luni, 6 august 2012

După demisia de azi-dimineaţă a ministrului de interne, Ioan Rus, şi cea a ministrului delegat pentru administraţie, Victor Paul Dobre, precum şi după modificările propriei decizii a Curţii Constituţionale privind rezultatul referendumului de demitere a preşedintelui suspendat, Traian Băsescu, Victor Ponta a înţeles că războiul de etapă a fost pierdut. Cu alte cuvinte, în noile circumstanţe, este clar că demersul de demitere a lui Traian Băsescu este aproape imposibil de câştigat.

În consecinţă, Ponta a regândit strategia şi a decis să facă şi o remaniere guvernamentală. Cu această ocazie, a scăpat de ministrul de externe, Andrei Marga (PNL), care a comis stângăcii şi chiar greşeli în exercitarea demnităţii publice, şi l-a înlocuit cu Titus Corlăţean (PSD), care îşi dorea acestă funcţie în detrimentul portofoliului de la justiţie. Alţi numiţi: Mircea Duşa (PSD) la interne, Radu Stroe (PNL) la administraţie, Dan Şova (PSD) la relaţia cu parlamentul, şi, surpriză, judecătoarea Mona Pivniceru la justiţie. Ceva mai târziu, Lucian Isar şi-a anunţat demisia din funcţia de ministru delegat pentru mediul de afaceri, care va fi înlocuit cu Mihai Voicu (PNL).

Ceea ce se remarcă este faptul că, în urma acestor rotiri şi numiri, personajele care vor ocupa poziţii cheie în executiv sunt adversari declaraţi şi vocali ai preşedintelui suspendat, Traian Băsescu. Această nouă situaţie sugerează că Victor Ponta va declanşa o luptă de uzură, mai degrabă un război rece, împotriva lui Traian Băsescu, mizând pe o reducere a tensiunilor în societate, în economie şi în poziţia internaţională a României.

Rămâne de văzut dacă această tactică va da roade sau nu.

Pe de altă parte, remanierea de astăzi este o notă de plată pentru erorile grave făcute de USL în organizarea referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu. Totodată, în ultima vreme, s-au născut fricţiuni evidente între PSD şi PNL în interiorul coaliţiei, ceea ce ar putea conduce lka o erodare fatală în vederea alegerilor legislative din toamnă.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  ©2008 Design Cumulus de Ourblogtemplates.com

Sus