De ce nu se restructurează Guvernul?
luni, 21 iunie 2010
Întâlnirea de aseară de la Palatul Snagov ţntre preşedintele Traian Băsescu şi reprezentanţii aleşi pe sprânceană ai PD-L a fost învăluită în mister, dar şi într-o mediatizare plină de presupuneri. Întâlnirea a căpătat proporţii uriaşe, în consonanţă cu problemele uriaşe ale României.
Aşteptările mari au condus la o decepţie mare pentru toate părţile. În esenţă, au existat trei mari puncte de vedere în interiorul PD-L, corespunzând diferitelor tabere: o tabără a cerut remanierea, o alta a cerut restructurarea Guvernului, iar o a treia a propus acordarea unei perioade de graţie actualului cabinet.
Cu isteţimea sa marinărescă şi cu instinctul său de animal politic, Traian Băsescu a impus soluţia care îi convenea cel mai mult: a temporizat lucrurile şi a decis ca evaluarea membrilor Guvernului şi eventualele restructurări să se facă după 1 septembrie 2010. Îl putem bănui că a vrut o perioadă de respiro şi că simţurile i s-au mai tocit, neputând să dea satisfacţie imediat vreuneia dintre taberele care doreau măsuri radicale.
Numai că, în spatele deciziei sale, există argumente solide şi extrem de pragmatice.
Soluţia restructurării guvernului, prin micşorarea numărului de ministere la 8 sau 10-12 este extrem de greu de pus în practică. O asemenea restructurare ar presupune votul Parlamentului şi, prin prisma aritmeticii votului la recenta moţiune de cenzură, ar fi posibil şi destul de probabil ca Guvernul să cadă cu totul.
Soluţia remanierii guvernamentale a fost considerată de Băsescu drept prematură, întrucât actualul executiv încă nu a încasat toate consecinţele măsurilor de austeritate adoptate prin netrecerea moţiunii de cenzură. Aplicarea măsurilor va accentua mânia populară şi situaţia din ce în ce mai tensionată va impune remanierea.
Astfel, Băsescu a cumpărat timp. În următoarele două luni, va chibzui adânc.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu