Valentin-Zoltán Puskás, judecătorul Curţii Constituţionale care i-a dat peste cap planurile lui Băsescu
După cum se ştie, astăzi, Curtea Constituţională a judecat excepţiile de neconstituţionalitate ridicate de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justioţie, PSD şi PNL asupra legilor prin care se impuneau măsurile de austeritate formal adoptate de Guvernul României, dar asumate de Traian Băsescu. Este vorba de Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar şi Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor.
Curtea a declarat neconstituţionale art.9 din prima lege, care prevedea reducerea pensiilor cu 15%, şi art.1, lit.c din a doua lege, privind recalcularea pensiilor de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţilor asistenţi la Curtea Constituţională.
Iată ce a declarat Puskás în legătură cu votul său, conform Gândul:
"Votul meu a fost împotriva tăierii pensiilor, care era o măsură neconstituţională. Am avut în vedere jurisprudenţa CEDO în materia pensiilor dar şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale din România.
Eu am intrat în şedinţa de ieri având deja un punct de vedere în legătură cu tăierea pensiilor colective. Îmi formasem deja o opinie când am studiat materialul şi aveam argumente juridice. Şedinţa de joi a fost întreruptă pentru că au fost ridicate probleme care nu fuseseră studiate de toţi judecătorii. Ne-am retras pentru a le clarifica. Spre exemplu, eu aveam nelămuriri în privinţa pensiilor speciale ale magistraţilor. În timpul dezbaterilor nu am simţit nicio presiune politică. De când am intrat în Curtea Constituţională nu am fost rugat de foştii mei colegi să votez într-un fel sau altul ci au lăsat pe consţiinţa mea cum să votez."
După circul din Camera Deputaţilor, când, după votarea lui Valer Dorneanu (PSD), PD-L a impus reluarea votului, mizând pe chichiţe procedurale, ca să fie aleasă propunerea lor, iată că planurile lui Băsescu au fost date peste cap de judecătorul Puskás. Lui Zeus i-a mai apus aura. Miza pe un scor de 5-4, iar rezultatul a fost 4-5. Este una dintre cele mai mari înfrângeri ale lui Traian Băsescu. Orice gambler mai pierde.
De data asta, miza este mare. PD-L a pierdut grav la Curtea Constituţională. Va avea acum o sarcină extrem de împovărătoare de a redresa economia ţării. Cu un rezultat catastrofal pentru România, dar şi pentru PD-L. Despre ce ne aşteaptă, citiţi aici. Read more...
De ce nu se restructurează Guvernul?
luni, 21 iunie 2010
Întâlnirea de aseară de la Palatul Snagov ţntre preşedintele Traian Băsescu şi reprezentanţii aleşi pe sprânceană ai PD-L a fost învăluită în mister, dar şi într-o mediatizare plină de presupuneri. Întâlnirea a căpătat proporţii uriaşe, în consonanţă cu problemele uriaşe ale României.
Aşteptările mari au condus la o decepţie mare pentru toate părţile. În esenţă, au existat trei mari puncte de vedere în interiorul PD-L, corespunzând diferitelor tabere: o tabără a cerut remanierea, o alta a cerut restructurarea Guvernului, iar o a treia a propus acordarea unei perioade de graţie actualului cabinet.
Cu isteţimea sa marinărescă şi cu instinctul său de animal politic, Traian Băsescu a impus soluţia care îi convenea cel mai mult: a temporizat lucrurile şi a decis ca evaluarea membrilor Guvernului şi eventualele restructurări să se facă după 1 septembrie 2010. Îl putem bănui că a vrut o perioadă de respiro şi că simţurile i s-au mai tocit, neputând să dea satisfacţie imediat vreuneia dintre taberele care doreau măsuri radicale.
Numai că, în spatele deciziei sale, există argumente solide şi extrem de pragmatice.
Soluţia restructurării guvernului, prin micşorarea numărului de ministere la 8 sau 10-12 este extrem de greu de pus în practică. O asemenea restructurare ar presupune votul Parlamentului şi, prin prisma aritmeticii votului la recenta moţiune de cenzură, ar fi posibil şi destul de probabil ca Guvernul să cadă cu totul.
Soluţia remanierii guvernamentale a fost considerată de Băsescu drept prematură, întrucât actualul executiv încă nu a încasat toate consecinţele măsurilor de austeritate adoptate prin netrecerea moţiunii de cenzură. Aplicarea măsurilor va accentua mânia populară şi situaţia din ce în ce mai tensionată va impune remanierea.
Astfel, Băsescu a cumpărat timp. În următoarele două luni, va chibzui adânc.
O fotografie elocventă pentru PD-L
sâmbătă, 12 iunie 2010
În primul rând, faptul că PD-L a amestecat politica cu afacerile. Aşa cum sediul din Sinaia găzduieşte, în acelaşi timp, sediul de partid, o casă de schimb valutar şi o farmacie (naturistă) este o imagine, în mic, a ceea ce găzduieşte în aceste zile Palatul Victoria. În cei aproape doi ani de criză, PD-L a avut grijă mai mult de clientela politică decât de gestionarea ţării.
În al doilea rând, este vorba de apetenţa pantagruelică a pedeliştilor pentru bani, ceea ce face ca pancarta cu cursurile valutare să fie în faţa celei de partid.
În al treilea rând, remediile naturiste pe care PD-L încearcă să le impună populaţiei, mai ales pensionarilor, în loc de a reduce nesăbuitele cheltuieli guvernamentale.
În al patrulea rând, după cum puteţi observa, PD-L nu vinde franci elveţieni, ci numai cumpără. Înseamnă că simte că sfârşitul este aproape şi îşi face provizii pentru exil :)
În al cincilea rând, PD-L pune garduri între el şi populaţie, asta ca expresie a popularităţii... Read more...