O pierdere de marcă pentru PSD: Valeriu Steriu - Politichia azi

O pierdere de marcă pentru PSD: Valeriu Steriu

miercuri, 20 ianuarie 2010

Deputatul PSD de Olt, Valeriu Steriu, a anunţat acum două zile că a părăsit grupul parlamentar al PSD pentru a se alătura parlamentarilor independenţi conduşi de alt fost pesedist, Gabriel Oprea. Deputatul a explicat că PSD nu-i mai oferea mare bucurie şi a sugerat că nu primea nici susţinere pentru proiectele sale pe agricultură. „Eu sunt un agricultor prin definiţie, nu politician. M-am consultat cu Gabriel Oprea şi am stabilit ca prioritare lucruri practice pentru agricultori. PSD nici multă bucurie nu-mi aducea“, a declarat Steriu.

Valeriu Steriu este un dintre puţinele persoane stimabile din politica românească. Are un parcurs profesional şi ocupaţional extrem de interesant. A debutat prin a deveni inginer şi a continuat printr-un doctorat în economie agricolă, cu teza „Proiectarea unei strategii pentru agricultura românească în vederea integrării în Uniunea Europeană”. După 1990, a început ca director de vânzări la o firmă, cu responsabilităţi în activităţi de import-export echipamente şi input-uri agricole, apoi şi-a pus bazele unei afaceri familiale, realizând o modernă fabrică de prelucrare a laptelui, ce procesa aproximativ 10.000 litri lapte/zi şi o fermă cu 100 de vaci. Între anii 1992 şi 2000, a participat la diverse programe de studiu şi de training în Europa şi în SUA, în cadrul unor burse finanţate de guvernele altor ţări, adoptând tehnici de productie moderne. Astfel, firma pe care o coordona a reuşit să ramburseze în întregime un împrumut luat de la BERD, într-o perioadă în care rata inflaţiei în România depăşea 100%, iar cursul dolar-leu s-a dublat de două ori într-un singur an.

Poate cel mai interesant episod din activitatea lui Steriu s-a petrecut în anul 2005. După ce fusese ales drept senator de Olt pe listele PSD în 2004, el a renunţat la mandat când a descoperit un proiect unic pentru România: realizarea a 300 de ferme ecologice de vaci de lapte, în opt judeţe ale ţării, un pionierat în domeniu.

De-a lungul anilor, a mai fost preşedinte al Asociaţiei Naţionale din Industria Laptelui, vicepreşedinte al Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară, vicepreşedinte al grupului LaDorna, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Cu greu poţi găsi un asemenea parcurs în interiorul PSD şi al celorlalte partide politice din România. Ceea ce miră la această decizie a lui Valeriu Steriu este aderarea sa la grupul independenţilor, condus de Gabriel Oprea, ministru al apărării în actualul guvern Boc, personaj controversat şi fără prea multe simpatii în afara celor din PD-L. Gestul lui Steriu, dincolo de această ciudăţenie, este o pierdere importantă pentru PSD şi lovitură de imagine, în condiţiile în care partidul este sfârtecat de luptele intestine pentru puterea la vârful partidului.

Actualizare: Redau câteva declaraţii ale lui Valeriu Steriu pentru Financiarul: “Am hotărât să fac acest pas deoarece am fost ales în mod uninominal deputat şi am obligaţia faţă de cei care m-au ales să le reprezint interesele. Însă după alegerile din 2008 şi 2009, adică după un lung şir de campanii, în PSD este din nou campanie, de această dată pentru alegerile interne din partid, iar campaniile ocupă foarte mult timp şi energie. Am decis să mă dedic mai puţin proiectelor politice şi mai mult celor pentru dezvoltarea agriculturii şi sprijinirea agricultorilor, domeniu în care eu am activat 20 de ani şi în care am competenţe pe care vreau să le folosesc în continuare în interesul celor care m-au ales. (...) Nu mi-am pus problema revenirii în PSD sau trecerii la un alt partid pentru că vreau să rămân într-o zonă independentă şi dacă este cazul să susţin un proiect al Guvernului să-l susţin, dacă nu, să-l completez. Chiar lucrez la un proiect pentru agricultură iar în grupul independenţilor sunt alături de un vechi coleg şi prieten Gabriel Oprea, care poate să-mi susţină ideile. Nu am luat în calcul posibilitatea de a merge la alt partid pentru că după 6 ani în care am fost membru de partid am tras linie şi am constatat că nu sunt foarte mulţumit de modul în care am reuşit să îmi promovez proiectele. În niciun caz nu voi trece la PD-L pentru că eu rămân un ideolog de stânga. În prezent, pentru mine nu sunt prioritate proiectele politice.”

Foarte ciudată această alăturare, Valeriu Steriu - Gabriel Oprea.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  ©2008 Design Cumulus de Ourblogtemplates.com

Sus