Fără comentarii prezidenţiale sau mondiale

duminică, 31 ianuarie 2010

Read more...

Mihaela, dragostea mea imobiliară

vineri, 29 ianuarie 2010

Mircea Geoană este în situaţie celui căzut la pământ în care trecătorii fără suflet nu ratează ocazia de a mai da câte un şut. Şi, când steaua îţi apune, necazurile se înmulţesc. După spectacolul grotesc iscat în PSD de pierderea alegerilor prezidenţiale de către Mircea Geoană, de parcă nu ar fi de ajuns, iată că personajul nostru mai primeşte o lovitură: Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie "în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârşirea de către Mircea Geoană, preşedintele Senatului, a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art.292 din Codul Penal". Comunicatul detaliază inadvertenţele din declarţiile de avere şi interese ale lui Geoană, principalele acuze fiind legate de afaceri imobiliare, gestionate cel puţin dubios de familia Geoană.

Mihaela Geoană, "dragostea mea", cum a numit-o Mircea Geoană când şi-a proclamat de la sine putere victoria în alegerile prezidenţiale din 6 decembrie 2009, are o influenţă din ce în ce mai proastă asupra imaginii publice a consortului ei. Vă amintiţi: "Mircea a fost atacat energetic". De această dată, ea este titulara tranzacţiilor imobiliare dubioase ale familiei. Nu intru în amănunte, ele au fost prezentate pe larg în Academia Caţavencu aici şi aici. Implicat este şi fostul ministru al sănătăţii, Ionuţ Bazac, îl ştiţi, cel cu Ferrari, şi obţinem astfel o imagine parţială asupra meritelor sale, care l-au propulsat în fotoliul ministerial. Este incredibilă neglijenţa cu care au fost completate declaraţiile de avere ale lui Mircea Geoană de-a lungul ultimilor ani. O persoană cu asemenea expunere publică trebuie să fie foarte grijulie cu aspecte atât de delicate. Respectivele declaraţii de avere au fost percepute de mulţi drept o simplă birocraţie inutilă care trebuie doar bifată.

În acest context, ar trebui amintit şi personajul care este în fruntea Agenţiei Naţionale de Integritate, Alexandru Cătălin Macovei, al cărui CV îl găsiţi aici. Procuror ani de-a rândul, la diferite nivele ierarhice, a fost implicat într-un scandal jenant împreună cu Sorin Roşca-Stănescu şi Bogdan Chirieac. Individul pare a fi genul şmecheraş neîmplinit, uşor naiv şi cablat cu microfoane din naştere. Acum doreşte să dea o justificare a existenţei instituţiei pe care o conduce. Astfel, în ultimele două zile, în afară de Mircea Geoană, a mai fost dată pe goarnă şi fosta ministreasă Sorina Plăcintă. În statele Uniunii Europene, nu există instituţii similare, justiţia ocupându-se de cercetarea declaraţiilor de avere şi interese. În situaţia în care se vorbeşte din ce în ce mai mult despre desfiinţarea agenţiei, Macovei se dă spectaculos, după ce lungă vreme a tăcut.

Read more...

Când apare la TVR, Băsescu tace

duminică, 24 ianuarie 2010

Acum o lună, Traian Băsescu declara: "Eu nu voi mai merge la televiziunea naţională atâta timp cât acest om este preşedintele televiziunii. Nu voi mai merge la televiziunea naţională, o să încerc să stabilesc cu altă televiziune că preşedintele să meargă odată pe lună să explice romanilor unde e ţara, ce se întâmplă, dar cât timp domnul Sassu este preşedintele Televiziunii Romane eu nu mai merg acolo."

Aflându-se la Iaşi cu ocazia sărbătorii Unirii Principatelor, Băsescu a participat aseară la Gala Premiilor de Excelenţă PD-L Iaşi. Spre surprinderea lui, manifestarea a fost transmisă de TVR Iaşi în direct, pentru aproape o oră.

"Eu nu am ştiut cine va transmite în direct evenimentul. Însă vă dau dreptate că asemenea lucru nu este normal. Şi dacă preşedintele a fost supărat atunci a avut toate motivele să fie", a declarat pentru Ieşeanul.ro senatorul Dumitru Oprea, preşedintele filialei municipale a PD-L Iaşi.

La rândul său, Dan Cârlan, organizatorul evenimentului, susţine că lucrurile sunt forţate: "Noi nu am ştiut că domnul preşedinte va veni de seara la Iaşi şi prezenţa la Gală a fost o surpriză. Cât priveşte transmisiunea TVR Iaşi, evenimentul nu a fost unul politic. Noi am asigurat doar infrastructura şi a fost o gală prin care personalităţile Iaşului au primit recunoaştere. Şi e normal ca o televiziune regională să transmită aşa ceva. Restul sunt doar speculaţii".

Întrebat de Realitatea.net despre întâmplare, senatorul Dumitru Oprea a declarat: "Sesizările venite dinspre mass-media mi se par pertinente. Preşedintele Băsescu nu cred că avea cunoştinţă despre această transmisiiune. Gândindu-mă la cele spuse de presă, nu ştiu dacă am interpretat într-un fel reacţia preşedintelui, dar cam aşa este. Eu am fost deranjat foarte tare de ceea ce s-a întâmplat. Când ni s-a spus să fim la ora 6 fix că se televizează, nu m-am gândit că sunt cei de la TVR, pentru că în Iaşi sunt şi televiziuni private. Pe mine m-a deranjat chestia asta. Se face un transfer de la PSD la PD-L. Vorba aia “La vremuri noi, tot noi”. Nu mi s-a părut normal că TVR a transmis de 1 Decembrie mitingul PSD de la Adamclisi, nu mi se pare normal nici ce s-a întâmplat sâmbătă. Cred că TVR încearcă să se spele de păcate. Subiectul televiziunii a fost o surpriză."

Este incredibil cum un preşedinte al unui stat democratic îşi exhibează în public asemenea antipatii, izvorâte din supărări infantile. Mă întreb peste cât timp vom avea un preşedinte îmbibat de seniorie.

Read more...

Tembelismul economic al politicienilor: Cristian Rădulescu, senator PD-L, despre pensii

joi, 21 ianuarie 2010

În această seară, la emisiunea Ora de foc de la Realitatea TV, subiectul principal al discuţiei a fost legat de pensii. Mai precis, s-a vorbit insistent despre indexarea pensiilor la inflaţie sau respectarea legii 250 din 2007 privind menţinerea punctului de pensie la 45% din salariul brut pe economie. Senatorul PD-L, Cristian Rădulescu, într-o tradiţie de talibanism politic exersată îndelung în cursul anului electoral 2009, susţine că menţinerea în 2010 a valorii nominale a punctului de pensie la valoarea din 2009 este un avantaj pentru pensionari. Explicaţia domniei sale este kafkiană: cândva, în cursul anului 2009, euro a atins valoarea de 4,40 lei, iar acum este în jur de 4,10 lei, ceea ce, evident, este mult mai bine pentru pensionari. Absurdistan!

Aşa înţelege un politician să abordeze temele economice. În viziunea sa, probabil că recesiunea severă pe care o traversează România este benefică dacă îi serveşte scopurilor lui politice.

Read more...

O pierdere de marcă pentru PSD: Valeriu Steriu

miercuri, 20 ianuarie 2010

Deputatul PSD de Olt, Valeriu Steriu, a anunţat acum două zile că a părăsit grupul parlamentar al PSD pentru a se alătura parlamentarilor independenţi conduşi de alt fost pesedist, Gabriel Oprea. Deputatul a explicat că PSD nu-i mai oferea mare bucurie şi a sugerat că nu primea nici susţinere pentru proiectele sale pe agricultură. „Eu sunt un agricultor prin definiţie, nu politician. M-am consultat cu Gabriel Oprea şi am stabilit ca prioritare lucruri practice pentru agricultori. PSD nici multă bucurie nu-mi aducea“, a declarat Steriu.

Valeriu Steriu este un dintre puţinele persoane stimabile din politica românească. Are un parcurs profesional şi ocupaţional extrem de interesant. A debutat prin a deveni inginer şi a continuat printr-un doctorat în economie agricolă, cu teza „Proiectarea unei strategii pentru agricultura românească în vederea integrării în Uniunea Europeană”. După 1990, a început ca director de vânzări la o firmă, cu responsabilităţi în activităţi de import-export echipamente şi input-uri agricole, apoi şi-a pus bazele unei afaceri familiale, realizând o modernă fabrică de prelucrare a laptelui, ce procesa aproximativ 10.000 litri lapte/zi şi o fermă cu 100 de vaci. Între anii 1992 şi 2000, a participat la diverse programe de studiu şi de training în Europa şi în SUA, în cadrul unor burse finanţate de guvernele altor ţări, adoptând tehnici de productie moderne. Astfel, firma pe care o coordona a reuşit să ramburseze în întregime un împrumut luat de la BERD, într-o perioadă în care rata inflaţiei în România depăşea 100%, iar cursul dolar-leu s-a dublat de două ori într-un singur an.

Poate cel mai interesant episod din activitatea lui Steriu s-a petrecut în anul 2005. După ce fusese ales drept senator de Olt pe listele PSD în 2004, el a renunţat la mandat când a descoperit un proiect unic pentru România: realizarea a 300 de ferme ecologice de vaci de lapte, în opt judeţe ale ţării, un pionierat în domeniu.

De-a lungul anilor, a mai fost preşedinte al Asociaţiei Naţionale din Industria Laptelui, vicepreşedinte al Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară, vicepreşedinte al grupului LaDorna, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Cu greu poţi găsi un asemenea parcurs în interiorul PSD şi al celorlalte partide politice din România. Ceea ce miră la această decizie a lui Valeriu Steriu este aderarea sa la grupul independenţilor, condus de Gabriel Oprea, ministru al apărării în actualul guvern Boc, personaj controversat şi fără prea multe simpatii în afara celor din PD-L. Gestul lui Steriu, dincolo de această ciudăţenie, este o pierdere importantă pentru PSD şi lovitură de imagine, în condiţiile în care partidul este sfârtecat de luptele intestine pentru puterea la vârful partidului.

Actualizare: Redau câteva declaraţii ale lui Valeriu Steriu pentru Financiarul: “Am hotărât să fac acest pas deoarece am fost ales în mod uninominal deputat şi am obligaţia faţă de cei care m-au ales să le reprezint interesele. Însă după alegerile din 2008 şi 2009, adică după un lung şir de campanii, în PSD este din nou campanie, de această dată pentru alegerile interne din partid, iar campaniile ocupă foarte mult timp şi energie. Am decis să mă dedic mai puţin proiectelor politice şi mai mult celor pentru dezvoltarea agriculturii şi sprijinirea agricultorilor, domeniu în care eu am activat 20 de ani şi în care am competenţe pe care vreau să le folosesc în continuare în interesul celor care m-au ales. (...) Nu mi-am pus problema revenirii în PSD sau trecerii la un alt partid pentru că vreau să rămân într-o zonă independentă şi dacă este cazul să susţin un proiect al Guvernului să-l susţin, dacă nu, să-l completez. Chiar lucrez la un proiect pentru agricultură iar în grupul independenţilor sunt alături de un vechi coleg şi prieten Gabriel Oprea, care poate să-mi susţină ideile. Nu am luat în calcul posibilitatea de a merge la alt partid pentru că după 6 ani în care am fost membru de partid am tras linie şi am constatat că nu sunt foarte mulţumit de modul în care am reuşit să îmi promovez proiectele. În niciun caz nu voi trece la PD-L pentru că eu rămân un ideolog de stânga. În prezent, pentru mine nu sunt prioritate proiectele politice.”

Foarte ciudată această alăturare, Valeriu Steriu - Gabriel Oprea.

Read more...

  ©2008 Design Cumulus de Ourblogtemplates.com

Sus