Trădare să fie, dar să ştim şi noi - vot uninominal la băşcălie - Politichia azi

Trădare să fie, dar să ştim şi noi - vot uninominal la băşcălie

miercuri, 27 octombrie 2010

Apelul la prevederile legale care spun că este interzis votul imperativ este inutil. PD-L a decis şi a reuşit să impună şi partenerilor de coaliţie să fie prezenţi în sală la votarea moţiunii de cenzură a PSD şi PNL, dar să nu voteze. Disciplina de partid trebuie să fie mai presus de sforăitoarele lozinci din campaniile electorale. Votul uninominal, de pildă, care presupune responsabilizarea celui ales, rămâne doar o snoavă. Votul la moţiune sau lipsa lui sunt pe listă. Mai-marii PD-L au simţit pericolul de a rămâne fără accesul la butoanele eliberatoare de bani şi s-au repliat. Ar fi umilitor pentru ei să renunţe la la o poziţie pe care şi-au dorit-o ani de zile.

În ultima săptămână, pe ecranele canalelor de ştiri, s-au perindat pedelişti din ce în ce mai obraznici, unii dintre ei ţinuţi la cutie până acum. Se pare că directiva a fost să îi acopere cu discursul pe ceilalţi invitaţi, făcând neinteligibilă dezbaterea.

Pe de altă parte, PSD şi PNL au început să se contreze constant, micşorând şansele moţiunii de cenzură de a trece. De asemenea, capacitatea lor de a convinge independenţi sau membri ai formaţiunilor politice secundare de la guvernare a scăzut.

Oricare ar fi rezultatul votului de astăzi, nu ne aşteaptă vremuri prea bune. Dacă acest guvern va rămâne, îşi va exercita prerogativele de guvernare cu aceeaşi incompetenţă, care s-a adăugat efectelor crizei. Dacă va pica, este greu de crezut că Traian Băsescu ar fi dispus să numească un prim-ministru din partea opoziţiei. Chiar dacă o va face, partidele din opoziţie nu par a fi capabile să construiască o formulă coerentă de guvernare.

Toate acestea se desfăşoară pe fondul prezenţei la Bucureşti a delegaţiei Fondului Monetar Internaţional, care, probabil, priveşte cu maximă îngrijorare evoluţiile de pe scena politică dâmboviţeană.

După opinia mea, alegerile anticipate ar fi singurele care ar putea descâlci situaţia.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  ©2008 Design Cumulus de Ourblogtemplates.com

Sus