Cine ar trebui ales preşedinte PSD? - Politichia azi

Cine ar trebui ales preşedinte PSD?

vineri, 5 februarie 2010

Valurile din PSD par să nu se mai termine. Zvârcolirile interne răzbat cu forţă în presa scrisă şi pe ecranele televizoarelor. Personaje relativ decente, precum Cristian Diaconescu, devin mult mai dure decât ne puteam închipui. Se pune întrebarea: cine ar trebui ales în funcţia de preşedinte al PSD?

Răspunsul este greu de dat şi întrebarea poate fi pusă din mai multe unghiuri. Ca unul care nu are deloc viziuni politice de stânga, încerc să privesc cu detaşare chestiunea. În fond, miza preşedintelui PSD este una legată de sănătatea şi sanitatea politicii româneşti. Un partid de stânga european poate avea darul să îmbunătăţească percepţia asupra vieţii politice româneşti, în ansamblu.

Până acum, avem cinci posibile nume: Mircea Geoană, Adrian Năstase, Cristian Diaconescu, Miron Mitrea şi Andrei Alexandru.

1. Decenţa - Mircea Geoană a pierdut-o cu proclamarea prematură a victoriei şi cu flacăra violet, Adrian Năstase prin aroganţa care l-a caracterizat de când a fost pe cai mari în politică, Miron Mitrea prin malversaţiuni de diverse feluri, Andrei Alexandru este un personaj şters, aşa că se detaşează Cristian Diaconescu la acest criteriu.

2. Probleme cu justiţia - Singurul care n-are astfel de probleme este tot Cristian Diaconescu. Ceilalţi au avut probleme, Mircea Geoană cu ANI, Adrian Năstase şi Miron Mitrea cu Parchetul General sau DNA, Andrei Alexandru cu CNSAS.

3. Performanţa electorală - Mircea Geoană a realizat aproape 50% la alegerile prezidenţiale din 2009, Adrian Năstase a fost prim-ministru şi preşedinte al PSD, Andrei Alexandru şi Miron Mitrea nu au fost implicaţi în alegeri pentur posturi importante, Cristian Diaconescu a realizat doar 7% la alegerile pentru postul de primar general al Bucureştiului.

4. Poziţiile anterioare - Adrian Năstase a fost prim-ministru, ministru de externe şi preşedinte al PSD, Mircea Geoană a fost ambasador, ministru de externe şi preşedinte al PSD, Cristian Diaconescu a fost ministru de externe, Miron Mitrea a fost ministru, iar Andrei Alexandru a fost şef de cabinet şi purtător de cuvânt al lui Nicolae Văcăroiu, când acesta era preşedinte al Senatului.

5. Carisma - Clasamentul ar fi: Adrian Năstase, Cristian Diaconescu, Mircea Geoană, Miron Mitrea şi Andrei Alexandru. Poate că ultimul nici nu ar trebui să se regăsească în clasament.

Dacă este să ne luăm după aceste criterii, opinia mea este că cel mai potrivit pentru funcţia de preşedinte al PSD este Cristian Diaconescu. Vom vedea.

2 comentarii:

Unknown 6 februarie 2010 la 03:09  

cred ca psd are nevoie de un facelift serios si ar trebui sa apara cu un candidat nou, necunoscut electoratului ca sa-i starneasca curiozitatea in prima faza si apoi sa convinga electoratul ca psd a devenit "altceva"... numele rodate in partid ar trebui sa treaca in plan secund - greu de realizat, data fiind lipsa de incredere intre membrii partidului

Ion Radu Zilişteanu 6 februarie 2010 la 10:26  

Ai dreptate, Zorin. Dacă PSD nu va reuşi să aplatizeze diferendele între numeroasele facţiuni, atunci procesul de canibalizare va continua. Este greu de crezut că ar avea puterea să găsească şi să accepte un candidat nou, capabil să să genereze acel facelift de care spuneai.

Trimiteți un comentariu

  ©2008 Design Cumulus de Ourblogtemplates.com

Sus