De ce tace Băsescu? Îşi face şi stângă, şi dreaptă politică
sâmbătă, 27 februarie 2010
Traian Băsescu, Zeus în limbajul colocvial al pedeliştilor, tace. De câtăva vreme, apariţiile sale publice pot fi numărate pe degete şi cu ocazii foarte oficiale. Ba o apariţie legată de cererea SUA de a amplasa elemente din scutul antirachetă pe teritoriul României, ba o scurtă declaraţie pe aeroport înainte de plecarea la Bruxelles pentru discuţii cu şefii de state şi de guverne din UE pe marginea situaţiei financiare, cu un plus de interes pe situaţia Greciei. În rest, nimeni nu mai ştie nimic de el, cel puţin la modul public.
După congresul PSD, soldat cu cel puţin două plecări de marcă din partid, mă refer la Cristian Diaconescu şi Marian Sârbu, Băsescu are de ce să-şi frece mâinile. Mai ales că este prea puţin probabil să fie străin de aceste mişcări. Îşi freacă mâinile şi pentru că PSD este spart în multe grupuscule, de unde este relativ uşor de pescuit nemulţumiţi.
În loc să meargă pe moneda unui puternic partid popular, vopsit aşa din partid de centru-stânga, de ce să nu-şi facă două partide: unul zis de centru-dreapta şi unul zis de centru-stânga? Se pot salva aparenţele de democraţie mult mai eficient aşa.
Porobabil că atins mai mult sau mai puţin de paranoia puterii, Băsescu se şi vede întemeietorul României moderne, în care concepţiile sale despre binele public trebuie să prevaleze. Un soi de Atatürk al României. Aşa că munceşte migălos la proiectul lui, care cuprinde şi anihilarea PSD şi a PNL.
Desigur, nu este chiar atât de infailibil încât să nu-i scape lucruri. În decembrie 2009, a spus că l-ar dori pe Marian Sârbu ca ministru al muncii în guvernul PD-L ce avea să se formeze.
Şi-a ales ca impuritate în jurul căreia să se formeze perla lui de centru-stânga pe Gabriel Oprea, un personaj dubios, pe care nu a întârziat să-l avanseze în grad, deşi nu avea niciun fel de merite militare. La fel pe Neculai Onţanu şi Anghel Iordănescu, alţi fugari de la PSD. Numai că în grupul independenţilor sunt şi fugari de la PNL. Dar ce mai e doctrina în ziua de azi?
În această seară, Marian Sârbu a fost invitatul lui Robert Turcescu la emisiunea 100% de la Realitatea TV. Întrebat fiind de moderator în legătură cu doctrina pe care o va avea noul partid ce va fi înfiinţat de grupul independenţilor, Sârbu a repetat o aserţiune a lui Gabriel Oprea, cum că partidul va fi de centru-stânga, dar că va fi dispus să susţină orice ar fi în interesul naţional: "Partidul va fi foarte apropiat de interesul naţional, doctrinar va îmbina nevoia unei stângi care să distribuie mai drept ce se produce în statul român". A uitat să numească acest interes naţional, Traian Băsescu.