De ce tace Băsescu? Îşi face şi stângă, şi dreaptă politică

sâmbătă, 27 februarie 2010

Traian Băsescu, Zeus în limbajul colocvial al pedeliştilor, tace. De câtăva vreme, apariţiile sale publice pot fi numărate pe degete şi cu ocazii foarte oficiale. Ba o apariţie legată de cererea SUA de a amplasa elemente din scutul antirachetă pe teritoriul României, ba o scurtă declaraţie pe aeroport înainte de plecarea la Bruxelles pentru discuţii cu şefii de state şi de guverne din UE pe marginea situaţiei financiare, cu un plus de interes pe situaţia Greciei. În rest, nimeni nu mai ştie nimic de el, cel puţin la modul public.

După congresul PSD, soldat cu cel puţin două plecări de marcă din partid, mă refer la Cristian Diaconescu şi Marian Sârbu, Băsescu are de ce să-şi frece mâinile. Mai ales că este prea puţin probabil să fie străin de aceste mişcări. Îşi freacă mâinile şi pentru că PSD este spart în multe grupuscule, de unde este relativ uşor de pescuit nemulţumiţi.

În loc să meargă pe moneda unui puternic partid popular, vopsit aşa din partid de centru-stânga, de ce să nu-şi facă două partide: unul zis de centru-dreapta şi unul zis de centru-stânga? Se pot salva aparenţele de democraţie mult mai eficient aşa.

Porobabil că atins mai mult sau mai puţin de paranoia puterii, Băsescu se şi vede întemeietorul României moderne, în care concepţiile sale despre binele public trebuie să prevaleze. Un soi de Atatürk al României. Aşa că munceşte migălos la proiectul lui, care cuprinde şi anihilarea PSD şi a PNL.

Desigur, nu este chiar atât de infailibil încât să nu-i scape lucruri. În decembrie 2009, a spus că l-ar dori pe Marian Sârbu ca ministru al muncii în guvernul PD-L ce avea să se formeze.

Şi-a ales ca impuritate în jurul căreia să se formeze perla lui de centru-stânga pe Gabriel Oprea, un personaj dubios, pe care nu a întârziat să-l avanseze în grad, deşi nu avea niciun fel de merite militare. La fel pe Neculai Onţanu şi Anghel Iordănescu, alţi fugari de la PSD. Numai că în grupul independenţilor sunt şi fugari de la PNL. Dar ce mai e doctrina în ziua de azi?

În această seară, Marian Sârbu a fost invitatul lui Robert Turcescu la emisiunea 100% de la Realitatea TV. Întrebat fiind de moderator în legătură cu doctrina pe care o va avea noul partid ce va fi înfiinţat de grupul independenţilor, Sârbu a repetat o aserţiune a lui Gabriel Oprea, cum că partidul va fi de centru-stânga, dar că va fi dispus să susţină orice ar fi în interesul naţional: "Partidul va fi foarte apropiat de interesul naţional, doctrinar va îmbina nevoia unei stângi care să distribuie mai drept ce se produce în statul român". A uitat să numească acest interes naţional, Traian Băsescu.

Read more...

Boc a găsit pe Google leafa lui Isărescu

marți, 16 februarie 2010

Aflu din Adevărul că, aseară, la B1TV, Emil Boc, primul ministru al guvernului României, a declarat că a căutat şi găsit pe Google ce salariu are guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: "Eu l-am apreciat întotdeauna pe guvernatorul BNR. El poate să-şi pună ce venit doreşte, dar s-a raportat la decenţă, la bun-simţ, la ce înseamnă mult mai puţin decât alţi guvernatori de bănci centrale din lume şi are undeva - din câte am văzut eu, am dat pe Google - între 5.000 şi 7.000 de euro."

Obsedat de pensiile "nesimţite" şi salariile "nesimţite" din sectorul public, Boc se dă iar în stambă cu o asemenea declaraţie.

În primul rând, este un premier care se informează de pe Google în legătură cu realităţi ale statului pe care guvernul său îl administrează, ceea ce este inadmisibil. Dacă tot există Google, de ce ar mai avea nevoie de institute de statistică şi de prognoză? De ce mai are nevoie de un stufos aparat administrativ în ministere? De ce nu guvernează virtual, prin Google?

În al doilea rând, demersul său denotă o curiozitate maladivă de a afla salariul guvernatorului BNR, ca să-i servească, dacă e mic, drept exemplu sau, dacă e mare, să tacă.

În al treilea rând, se ştie că o bancă centrală modernă este independentă de guvernul ţării respective şi se supune doar parlamentului. Ceea ce a făcut Boc este un semn că nu înţelege sau nu respectă o asemenea realitate.

Read more...

Traian Băsescu a vopsit stema ţării în violet

duminică, 7 februarie 2010

Aflu din Academia Caţavencu că Traian Băsescu a vorbit în prezenţa stemei ţării vopsite în violet.


Sursa: Academia Caţavencu.

Şi, ca să nu credeţi că este o transformare cromatică, redau mai jos filmul evenimentului din Realitatea.net. Vă rog să observaţi albastrul steagurilor şi violetul stemei.

Read more...

Off-topic: Iarnă de cod portocaliu în Bucureşti

Obişnuiţi cu ierni destul de blânde în Bucureşti, în acest an ne-am reamintit că avem un climat temperat-continental uneori excesiv. Totodată, am constatat din nou cât de ineficiente sunt autorităţile locale în gestionarea problemelor despre care pretind că le pregătesc tot anul. În imaginile de mai jos, este prezentată o alee dintr-un cartier bucureştean, pe care, de două luni, de când iarna a început să-şi arate colţii, nu a trecut niciun utilaj de deszăpezire. Nici locatarii nu au binevoit să iasă cu lopeţile pentru a-şi face viaţa mai uşoară, cum o făceau înainte de 1989.



Am avut ocazia să vizitez alte capitale europene în toiul iernii şi lucrurile arată cu totul altfel. Acolo nu se televizează şedinţele comandamentului de iarnă, în care primarul general să urecheze în stânga şi în dreapta. Acolo fiecare ştie ce are de făcut şi chiar face. La noi, privind lucrurile la rece :), lipseşte organizarea sau, zis mai pe româneşte, spiritul gospodăresc. Este consecinţa realităţii noastre, în care politicienii sunt doar nişte lătrători, fără profesionalism şi, de cele mai multe ori, lipsiţi de orice abilităţi manageriale. O capitală, ca şi orice altă localitate, este o afacere. Încasezi taxe şi impozite şi, la rândul tău, asiguri serviciile publice asupra cărora ai competenţă legală. Numai că, la noi, autorităţile locale, ca afacere, sunt falimentare şi la bunul plac al celor care au câştigat alegerile.

Actualizare: Văd că filmuleţul a fost preluat şi de Sf.Sisoe, care vorbeşte pe blogul său despre ziua asta viscolită din Bucureşti.

Read more...

Cine ar trebui ales preşedinte PSD?

vineri, 5 februarie 2010

Valurile din PSD par să nu se mai termine. Zvârcolirile interne răzbat cu forţă în presa scrisă şi pe ecranele televizoarelor. Personaje relativ decente, precum Cristian Diaconescu, devin mult mai dure decât ne puteam închipui. Se pune întrebarea: cine ar trebui ales în funcţia de preşedinte al PSD?

Răspunsul este greu de dat şi întrebarea poate fi pusă din mai multe unghiuri. Ca unul care nu are deloc viziuni politice de stânga, încerc să privesc cu detaşare chestiunea. În fond, miza preşedintelui PSD este una legată de sănătatea şi sanitatea politicii româneşti. Un partid de stânga european poate avea darul să îmbunătăţească percepţia asupra vieţii politice româneşti, în ansamblu.

Până acum, avem cinci posibile nume: Mircea Geoană, Adrian Năstase, Cristian Diaconescu, Miron Mitrea şi Andrei Alexandru.

1. Decenţa - Mircea Geoană a pierdut-o cu proclamarea prematură a victoriei şi cu flacăra violet, Adrian Năstase prin aroganţa care l-a caracterizat de când a fost pe cai mari în politică, Miron Mitrea prin malversaţiuni de diverse feluri, Andrei Alexandru este un personaj şters, aşa că se detaşează Cristian Diaconescu la acest criteriu.

2. Probleme cu justiţia - Singurul care n-are astfel de probleme este tot Cristian Diaconescu. Ceilalţi au avut probleme, Mircea Geoană cu ANI, Adrian Năstase şi Miron Mitrea cu Parchetul General sau DNA, Andrei Alexandru cu CNSAS.

3. Performanţa electorală - Mircea Geoană a realizat aproape 50% la alegerile prezidenţiale din 2009, Adrian Năstase a fost prim-ministru şi preşedinte al PSD, Andrei Alexandru şi Miron Mitrea nu au fost implicaţi în alegeri pentur posturi importante, Cristian Diaconescu a realizat doar 7% la alegerile pentru postul de primar general al Bucureştiului.

4. Poziţiile anterioare - Adrian Năstase a fost prim-ministru, ministru de externe şi preşedinte al PSD, Mircea Geoană a fost ambasador, ministru de externe şi preşedinte al PSD, Cristian Diaconescu a fost ministru de externe, Miron Mitrea a fost ministru, iar Andrei Alexandru a fost şef de cabinet şi purtător de cuvânt al lui Nicolae Văcăroiu, când acesta era preşedinte al Senatului.

5. Carisma - Clasamentul ar fi: Adrian Năstase, Cristian Diaconescu, Mircea Geoană, Miron Mitrea şi Andrei Alexandru. Poate că ultimul nici nu ar trebui să se regăsească în clasament.

Dacă este să ne luăm după aceste criterii, opinia mea este că cel mai potrivit pentru funcţia de preşedinte al PSD este Cristian Diaconescu. Vom vedea.

Read more...

Pe scurt (II)

luni, 1 februarie 2010

  • Hotnews.ro - Valeriu Stoica: Ideile Monicăi Macovei despre integritate sunt indispensabile pentru dezvoltarea instituţională a PD-L

  • Cotidianul.ro - Viorel Hrebenciuc a ieşit câştigător în cursa pentru şefia grupului PSD din Camera Deputaţilor. El a obţinut 59 de voturi, în timp ce contracandidatul său Ioan Munteanu a obţinut doar 43 de voturi.

  • Cotidianul.ro - Partidele mari din România par puse pe schimbare. Şedinţa de la Braşov: PDL vrea să scape de reformişti şi să reinventeze sigla partidului, iar Antonescu îl enervează pe Tăriceanu fixând foarte devreme data alegerilor interne. La PSD Ponta propune reforme şi Năstase este “sigur sigur” că va candida pentru şefia partidului.

  • Evenimentul zilei - Senatorii Corneliu Grosu, de la PSD, şi Vasile Nedelcu, de la PNL, au demisionat din partidele din partea cărora au candidat pentru Parlament şi s-au mutat în tabăra independenţilor, în creştere după alegerile prezidenţiale.

  • Evenimentul zilei - Boc le-a vorbit senatorilor despre "desfiinţarea" lor: "Guvernul nu deţine monopolul adevărului legislativ", le-a spus el senatorilor, vorbind despre relaţia Executiv-Parlament. Boc a susţinut că priorităţile sale sunt legate de două obiective: aşa-zisa modernizare a statului şi locurile de muncă. Reducerea numărului de parlamentari şi desfiinţarea Senatului, prin trecerea la Parlamentul unicameral, au fost enumerate ca priorităţi ale Guvernului, ca urmare a rezultatului referendumului din 6 decembrie.

  • Gândul - PD-L îi sperie pe liberali cu uninominalul „pur”. Cum speră democrat-liberalii să rupă alianţa PSD - PNL. PD-L susţine modificarea legii electorale astfel încât parlamentarii să fie aleşi prin vot direct, după unul sau două tururi de scrutin, însă PSD şi PNL se opun, ceea ce face ca iniţiativa democrat-liberală să aibă mari greutăţi în a fi pusă în practică. Liderii PD-L sunt constienţi că şansele de a reuşi să modifice legea sunt mici, însă speră ca, prin acest anunţ, să îi sperie pe liberali - previzibile victime - şi să îi determine să nu mai joace exclusiv cu PSD.

Read more...

Două relatări ale aceluiaşi eveniment

Redau mai jos două relatări ale unui singur eveniment.

Evenimentul zilei:

Sandu Anghel, zis Bercea Mondialu’, a răspuns la câteva întrebări ale reporterului EVZ, legate de faimosul botez de sâmbătă. Interviul a fost curmat brusc de o misterioasă lipsă de semnal a telefonului. (Florin Băltăreţu)

EVZ: Cum de l-aţi ales naş pe fratele preşedintelui Traian Băsescu?
Sandu Anghel:
M-am întâlnit din întâmplare cu dânsu’, într-un Peco. Eram în drum spre Constanţa. L-am recunoscut şi i-am propus să fie naş la nepoata mea.

Când, mai exact, i-aţi făcut această propunere lui Mircea Băsescu?
Păi, acum o săptămână, şi dânsu’ a acceptat pe loc... Da’ nu vreau să vorbesc despre asta... Hai, că nu mai am semnal.

Cum e să-l aveţi naş pe fratele preşedintelui Traian Băsescu?

A fost un botez reuşit şi ne-am simţit bine... Hai, că nu vă mai aud...


Realitatea.net:
Cum aţi ajuns naşul nepoatei controversatului Bercea Mondialu’?
Povestea e una cât se poate de simplă şi s-a petrecut cu fix opt zile înainte de botez. Pe acest om, pe Bercea Mondialu', cum i se spune, l-am cunoscut prin intermediul unui prieten mai vechi. Prietenul acesta m-a sunat într-o zi şi mi-a spus că trece pe la birou să vorbim despre unele probleme tehnice de la fabrică. Mi-a mai zis că vine împreună şi cu acest Bercea Mondialu’ şi n-am avut nimic împotrivă, mai ales că pe moment nu ştiam de unde să-i iau numele. Oricum, omul ăsta nu a venit să facă afaceri cu piept de pui la mine la firmă. Pur şi simplu a venit aici însoţit de un prieten de-al meu. Cei doi se cunosc pentru că vin din aceeaşi zonă, sunt amândoi de pe lângă Slatina.

Cum s-a ajuns de la întâlnirea cu un necunoscut la ideea botezului?
Au venit şi am stat de vorbă aproape o oră. Recunosc că m-a surprins pe finalul discuţiei când, dintr-odată, Bercea s-a ridicat de pe scaun şi m-a întrebat: "Domnu’ Băsescu, am o nepoţică, n-aţi vrea să o botezaţi dumneavoastră?". Cum să vă spun… Nu era primul copil pe care îl botezam. Când omul ăsta m-a rugat să botez, nu m-am gândit că îi fac neapărat lui un favor. Nu m-a interesat că e ţigan. Eu un gest creştinesc pe care l-am făcut de fiecare dată când am fost rugat. Am fost de acord şi de data asta şi nu văd nicio problemă, dar poate că dă mai bine să spui că fratele preşedintelui a botezat nepoţica unui interlop.

Nu aţi considerat că ar fi trebuit să îi cereţi părerea şi fratelui dvs., preşedintele României ?
Eu doar mi-am anunţat soţia. I-am spus joi că sâmbătă botezăm. Ce treabă să aibă preşedintele ţării cu aşa ceva? Nu ne-am consultat niciodată în chestiuni din acestea.


Întrebarea pe care mi-o pun este dacă Mircea Băsescu are biroul într-o benzinărie.

Read more...

  ©2008 Design Cumulus de Ourblogtemplates.com

Sus