Basarabia, în cumpănă - Politichia azi

Basarabia, în cumpănă

joi, 9 aprilie 2009

Valul de nemulţumire care traversează Republica Moldova în urma alegerilor parlamentare de acum cîteva zile a fost contracarat cu monstruozităţi incomensurabile. Regimul mafiot al lui Vladimir Voronin ţine cu dinţii de putere şi nu ar ceda-o pentru nimic în lume. Astfel, indivizii s-au pretat la cele mai josnice tertipuri pentru a cîştiga alegerile, punîndu-i inclusiv pe morţi (circa 200.000) să voteze în favoarea Partidului Comuniştilor. Pe de altă parte, au făcut tot posibilulul să salveze aparanţele în ziua scrutinului, 5 aprilie 2009, mai ales pentru ochii observatorilor internaţionali, în frunte cu reprezentanţii OSCE.

Manifestaţia violentă de marţi, 7 aprilie 2009, a fost dorită de Voronin şi ciracii lui, printre care se numără şi Iurie Roşca, acum cîţiva ani mare unionist, acum colaborator apropiat al comuniştilor, dar care nici aşa nu a reuşit să intre în parlament. Nenumăraţi provocatori au fost infiltraţi în rîndurile manifestanţilor. Ulterior, securitatea statului moldovean a operat sute de arestări, în cea mai bună tradiţie comunistă.

Vinovatul de serviciu, România, a fost scos imediat în faţă. În consecinţă, Voronin a reinstituit regimul vizelor pentru cetăţenii români, încălcînd grav un acord semnat de Republica Moldova cu Uniunea Europeană, prin care cetăţenii UE pot călători fără viză în această ţară. Este clară intenţia autorităţilor de la Chişinău de a îşi îndrepta faţa către est şi de a întoarce spatele către vest. Nu m-ar mira să înceapă să-i vîneze pe cetăţenii români pe stardă să le ceară actele şi să-i expulzeze pe motiv că n-au viză. Desigur, ziariştii sînt cei mai vînaţi. Ambasadorul României la Chişinău, Filip Teodorescu, şi un alt diplomat au fost declaraţi persona non grata.

Atitudinea autorităţilor române, în frunte cu ministrul de externe, Cristian Diaconescu, au adoptat, spre cinstea lor, o atitudine moderată, dar fermă, într-o adevărată conduită europeană. Ministrul de externe a avut azi-dimineaţă o întîlnire cu ambasadorii ţărilor UE şi NATO, pentru analizarea situaţiei. Deşi Uniunea Europeană nu a luat o atitudine fermă deocamdată, se pregăteşte un set de măsuri împotriva autorităţilor de la Chişinău.

În condiţiile în care Voronin şi ai lui au oprit televiziunile private şi au limitat drastic accesul la Internet, s-au găsit portiţe pentru a comunica. Unul dintre site-urile de microblogging, twitter.com, a fost un canal eficient de comunicare. S-a inventat indicativul #pman, care e acronimul Pieţei Marii Adunări Naţionale, cu care sînt etichetate mesajele. Pentru a urmări mesajele #pman în timp real, se poate folosi link-ul de aici.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  ©2008 Design Cumulus de Ourblogtemplates.com

Sus