România devine vaporul lui Băsescu

joi, 29 ianuarie 2009

Ultimele evoluţii de pe scena politică denotă derapajul extrem al politicii româneşti spre istorii desprinse din Kafka. PD-L şi PSD, două partide avide de putere, stătute şi secătuite după stagiul din opoziţie, s-au întrecut în a face promisiuni electorale menite să satisfacă o cît mai mare parte a românilor. Desigur, în buna tradiţie românească, promisiunile au avut o tentă cît se poate de materială. Odată ajunşi la guvernare, nu mai sînt în stare să îşi ţină cuvîntul în nicio privinţă. Nu mai devreme de acum trei luni, Emil Boc anunţa ritos că în prima şedinţă de guvern va pune în aplicare toate legile votate de parlament. Nu s-a întmplat aşa nici după mai bine de o lună. Eminentul constituţionalist, învins dezonorant de Curtea Constituţională, spală pe jos cu Constituţia, încercînd să prostească electoratul cu talentele sale de primar provincial. Individul nu este capabil să spună nici "am greşit", nici "am minţit", nici măcar "am apreciat greşit situaţia X". El este un etern triumfalist. Tot ce face partidul pe care îl conduce şi mai ales mentorul său de la Cotroceni, Traian Băsescu, este minunat. Toată lumea poate fi nemernică, numai ei nu.

Pe de altă parte, locatarul de la Cotroceni din jucător se face şi mai jucător. Probabil că vrea ca România să devină vaporul lui. De aia îşi tot reînnoiește licenţa de navigator. A început să se substituie guvernului din ce în ce mai mult. Pe timpul guvernării PNL, ar fi vrut s-o facă, dar n-a putut. Acum e în largul lui: participă la ședințe de guvern, are convorbiri cu patronatele şi sindicatele şi, mai presus de toate, învaţă pe toată lumea. Numai că situaţia de criză îi aduce nori negri la orizont. A evocat chiar posibilitatea de a nu participa la alegerile prezidenţiale următoare, dacă actualul guvern nu îşi va realiza cu succes sarcina de a traversa criza. Iar guvernul ia măsuri: stinge becurile de pe holuri. Iar Traian Băsescu începe să semene din ce în ce mai mult cu controversatul lider venezuelean, Hugo Chavez. Probabil că boala puterii a mai cîştigat un pacient.

Read more...

Bocăneala de iarnă provoacă sînge

miercuri, 14 ianuarie 2009

Startul scrîşnit al guvernului Boc împinge leul în jos şi determină neîncredere în capacitatea României de a avea un guvern stabil. Mircea Geoană fiind în SUA, ministrul administraţiei şi internelor, Gabriel Oprea, îl numeşte pe Virgil Ardelean în funcţia de şef al serviciului informativ al internelor, fosta unitate "doi ş-un sfert", post pe care l-a mai ocupat cîndva şi pe care l-a pierdut după fuga încă misterioasă a lui Omar Haysam. În spatele demersului lui Oprea, fost general de intendenţă, s-ar fi aflat Traian Băsescu, grupul de la Cluj din PSD, Miron Mitrea şi Marian Oprişan. PSD i-a retras sprijinul politic, Oprea a demisionat, Ardelean a demisionat. Calificată drept prima defecţiune majoră a alianţei PSD-PD-L, ea a urmat altor întîmplări de genul: Dan Voiculescu vicepreşedinte la Senat, Mircea Geoană în CSAT, ordonanţele elucubrate ale lui Emil Boc.

Contemplînd cu ce se ocupă politicianul român, se pare că nu există criză. Cu toate astea, a apărut un crochiu de program anti-criză, în conţinutul căruia citim: "Reducerea cu 2 pp (puncte procentuale) a ratei dobînzii la facilitatea de credit acordată de banca centrală băncilor comerciale", "Instituirea unui moratoriu de 2 ani privind executarea silită a garanţiilor imobiliare ale populaţieipentru creditele bancare destinate cumpărării sau construirii de locuinţe", "Reducerea dobînzii de politică monetară cu 1 punct procentual (de consultat guvernatorul)". În afară de faptul că programul abundă de de intenţii samaritene, nimeni nu suflă o vorbuliţă despre sursele de finanţare. În plus, guvernul condus de Emil Boc face un gest incalificabil, substituindu-se băncii centrale, instituţie independentă, căreia vrea să-i impună măsuri luate în competentul său birou.

Între timp, criza economică înaintează cu repeziciune. Este suficient să răsfoieşti ziarele sau să consulţi site-urile de ştiri. Oare cum vrea acest guvern să o depăşească?

Read more...

  ©2008 Design Cumulus de Ourblogtemplates.com

Sus